Kiállta az ízpróbákat.

Állítólag ízletes, legalábbis ezt mondják azok, akik már kóstolták. A jövőben lehet, hogy nem csak a kiváltságos kevesek ízlelgethetik majd, hanem minden boltban kapható lesz a rovarzsír. Egy új tanulmány szerint hamarosan elérkezhet az az idő, amikor a vaj mindenféle tücskökből-bogarakból készül majd.

Sok minden szól az új élelmiszerfajta mellett.

A rovarok ökológiai lábnyoma lényegesen kisebb, mint más, állati eredetű élelmiszerforrásoké. Ráadásul rovarokat óriási mennyiségben tenyészthetünk Európában is, amivel megspóroljuk a szállítási költségeket. A pálmaolajat például legtöbbször távoli területekről szállítják az öreg kontinensre.

A belgiumi Genti Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a kóstolók észreveszik-e a különbséget a rovarzsírral és a hagyományos vajjal készült ételek között. Ehhez ún. vakkóstolásokat szerveztek: az egyik ételt szokásos vajjal készítették, a másikban a vaj negyedét, a harmadikban pedig a felét cserélték rovarzsírra.

Az eredmények kedvezőek voltak, a résztvevők ugyanis nem ismerték fel a cserét, ugyanolyan ízletesnek találták a vajjal készült süteményt, mint a negyed részben rovarzsírral (egész pontosan a katonalégy lárvájának zsírjával) elkészített sültet. Hasonló eredménnyel zárult a különböző gofrik tesztelése.

A rovarzsír másféle zsírsavakat tartalmaz, mint a vaj.

Elsősorban laurinsavat, ami kedvező táplálkozási tulajdonságokkal bír, mivel sokkal emészthetőbb, mint a vaj. Ráadásul antibakteriális, antimikrobiális és gombaellenes hatása is van, így a kutatók azt remélik, hogy a rovarzsír egyben egészségesebb alternatíva is lehet.

Forrás: ugent.be