Ökoszisztéma a város közepén.

Milyen lesz a jövő építészete? Nem tudhatjuk. Talán csupa beton és üveg, talán környezetbarát természetes anyagokra alapuló.  Az biztos, hogy egyre több építész igyekszik olyan terveket készíteni, amelyek önfenntartó, egyedül is élni képes ökoszisztémákkal kombináltak. Teszik mindezt abban a reményben, hogy a városaink sokkal élettelibbek, zöldebbek, működőbbek lehetnek.

Simon Hjermind Jensen dán dizájner a SHJWORK munkatársa olyan tervező, aki hidakat épít a városi terek és a növények világa közé. A legutóbbi installációja, a Biotope egy önfenntartó mini üvegház, amelyben számos növény növöget és méhek is élnek. Az élettér 4 mm vastag polikarbonát burokba csomagolt és egy betontálszerű alapon nyugszik, ami egyben az esővíz összegyűjtője is.

A Koppenhága sürgő-forgó, zajos kereszteződésében elhelyezett fóliasátor egy 3 sávos út és egy vasútállomás mellett, nem éppen egy klasszikusan zöldnek mondható környéken került felállításra. Azonban a 3 éves kísérletben épp ez a lényeg: azt remélik, hogy az ökoszisztéma minden emberi beavatkozás nélkül burjánzani fog.

A méheknek szabad bejárásuk van, az építmény ugyanis egy méhkaptár szerkezetét követi: a lukakon be tudnak jutni a beporzást végző rovarok. Az esővíz a tálban gyűlik össze, és a nyílásokon keresztül ugyancsak be tud jutni a növényekhez. A benn található földbe több, mint 60 féle növény magját vetették el, ezek maguktól hajtanak, csíráznak. A betontál pereme a járókelők kényelmét szolgálja: itt megpihenhetnek, ücsöröghetnek. A fóliasátor 7 méter hosszú, 4 méter széles és 3 méter magas.

Mivel a globális klíma jelentős változásokon esik át napjainkban, mindenképpen foglalkoznunk kell a kérdéssel, hogy a településeink miként tudnak ehhez hosszútávon alkalmazkodni. Fontos, hogy a jövőben sokkal zöldebb, környezetbarátabb szemlélet uralkodjon az építészetben is, amely teret ad a növényeknek, állatoknak, akár a városok közepén is.

Forrás: www.treehugger.com képek: SHJWORK