Egy kopár, de fontos szikla.

Spanyolország közel 2000 kilométer hosszú szárazföldi határral rendelkezik, a leghosszabban Portugáliával és Franciaországgal szomszédos, de Andorrával, Gibraltárral (Egyesült Királyság) és Marokkóval is van közös határszakasza.

Az afrikai országgal egyenesen a világ legrövidebb szárazföldi határszakaszát mondhatja magáénak, hiszen mindössze 85 méteren érintkezik egymással a két állam.

Ez a határ egy 19 ezer m²-es sziklás területet választ el a marokkói partoktól.

A Peñón de Vélez de la Gomera egy kis sziklának tűnik Észak-Afrikában, amely azonban spanyol fennhatóság alatt áll és így Marokkóval határos. A Peñón de Vélez de la Gomera 1564 óta spanyol terület, ekkor foglalta el Pedro de Estopiñán admirális és noha Marokkó újra és újra igényt tartott rá, Spanyolország sosem egyezett bele a földterület visszaadásába és jelenleg is spanyol csapatok állomásoznak rajta.

Velez de la Gomera

Peñón de Vélez de la Gomera a spanyol szuverén területek része Ceuta, Melilla (ezek ma autonóm közösségek), Peñón de Alhucemas, a Chafarinas-szigetek, Isla de Alborn és a Petrezselyem-sziget társaságában. Hivatalos státusza spanyol közigazgatás alatt álló nem-autonóm terület. Ez a kopár szikla egyébként egészen 1934-ig sziget volt, amikor egy földrengés következtében egy kis földszoros formálódott és a szigetből félsziget lett.

A szigeten csak a katonák állomásoznak, akiket havonta cserélnek, szerény körülmények között élnek, vezetékes víz és áram nélkül. A spanyol haditengerészet hajói küldenek számukra rendszeresen ellátást.

Érdekesség, hogy Peñón de Vélez de la Gomera az utolsó spanyol terület, amely inváziót szenvedett el idegen erőktől. 2012-ben egy 7 emberből álló csapat, akik a Ceuta és Melilla Felszabadításáért Koordinációs Bizottság nevű szervezethez tartoztak, felosontak a sziklára és a spanyol zászlót marokkóira cserélték. Noha a behatolás csupán pár percig tartott, a spanyol csapatok ugyanis gyorsan leszedték a lobogót és letartóztatták az elkövetőket, technikailag a művelet mégis inváziónak számított.

Forrás: www.odditycentral.com