Tavasszal ültetve nyáron már díszít.

Ronda kerítés, piszkos fal, szürke területek? A kúszónövények gyorsan eltakarják azt, amit el szeretnénk takarni, ráadásul díszítenek, virágokkal ékesítenek, és vad bujaságot hoznak a kertbe.

Mutatunk egy tucatnyit!

1. Kúszó hortenzia

Hortenziarajongók figyelem! A kúszó hortenzia akár 15 méter magasra is futhat, nyáron szépséges fehér virágaival, ősszel sárga leveleivel díszít.

2. Trombitacserje

Kezdő kertészek részére is ajánlott, mert könnyű nevelni és látványos dísze a kertnek. Nyáron gyönyörű piros, narancsos virágaival díszít, bírja a hideget, meleget, túléli a szárazságot és az árnyékos helyen is virít.

3. Korall lonc

Hosszú virágzási idővel örvendeztet meg: június közepétől szeptemberig nyílik. A trombita alakú virágai olyan illatosak, hogy az egész kertben érezni. 3-5 méterre futhat a kerítésen, tartón.

Fotó: ROB CARDILLO

4. Holdvirág

Törékeny, fehér virágai főként este nyílnak, napnyugtától napkeltéig. Nyár közepétől kora őszig virítanak, 5 méterre is kúszhat, de sűrűn ültessük, vessük a bokros, szép hatásért.

Fotó: JAMES YEO

5. Lilaakác

Jól ismert kúszónövény, gyönyörű lila virágzuhataggal. Jó vízelvezetésű, nedves, napos helyen érzi jól magát, gyorsan nő, ajánlott falra, rácsra, tartóra futtatni, akár a 20 méteres magasságot is elérheti.

6. Ötlevelű akébia

Csokiszőlőként is ismert ez a 9-10 méterre is futó növény. Virágainak fűszeres, csokoládéra emlékeztető illatuk van.

7. Csillagjázmin

Kecses, örökzöld kúszónövény, amely nem csak lugasnövényként, de talajtakaróként is megállja a helyét.

8. Tapadó vadszőlő

Ha gyorsan növő növényre van szükséged pl. a támfalra, a kerítésre, akkor jó megoldást kínál a vadszőlő, amely könnyen megkapaszkodik a falon és egyéb felületeken. Ősszel a levelei ragyogó színeket öltenek.

9. Olasz iszalag

Ideális a melegebb területekre, ahol a nagy virágú klemátiszok nem érzik olyan jól magukat.  Gyönyörű, élénk színű virágokkal díszít.

10. Háromvirágú vagy őszi iszalag

Rendkívül életerős klemátisz faj, nem csak nagyra nő (akár 10 méter magasra), de jól takar is bokros, széles formájával. Apró fehér virágai késő nyáron, kora ősszel nyílnak. A legtöbb talajon megél, a különböző fényviszonyokat is jól tolerálja.

Fotó: LYNN CARLIN

11. Komló

A sör alkotójaként ismert, de több annál, a kertben is szépen mutat. Nagy leveleivel és a nőivarú virágokból fejlődő érdekes komlótobozaival díszít, gyorsan nő.

Fotó: THE GARDEN COLLECTION

12. Sisakbab

Afrikában és Ázsiában fogyasztási céllal ültetik, máshol viszont dísznövényként tartják számon. Sötét levelei, nyárközepén virágai, majd szép hüvelyei díszítenek.

Fotó: LYNN CARLIN

Forrás: www.countryliving.com