Nem haragszanak meg, ha nem esik rájuk a fény.

A legtöbb lakásban nem csak napban fürdő ablakok és helységek vannak, de bizony sötétebb sarkok, fénytelenebb szobák is akadnak. Nem kell lemondanunk a szobanövények zöldjéről ezekben sem, nézzük, miből ajánlott választanunk!

1. Mexikói bambuszpálma vagy gyompálma: rendkívül jól alkalmazkodik, és nagy, zöld levélfelületet jelent még a sötét sarokban is.

2. Japán cikász: trópusi hatást hoz a lakás fénytelen helységeibe is.

3. Rákvirág: szép, rózsaszín-zöld levelű változata is kapható ennek az igénytelen szobanövénynek.

4. Kislevelű fikusz: ne feledkezzünk meg a rendszeres locsolásról, és ez a gyorsan növő szobai kedvenc cserébe még a kevés fényt is elviseli.

5. Kukoricalevél: totális kezdőknek is bátran ajánljuk, mert teljes mellőzöttség mellett is él és virul.

6. Hegyescsúcsú futóka:  van, akinek be kell mutatni ezt a szobanövényt, amely még a legelkeserítőbb körülmények között is túlél?

7. Zebralevél: mintás levelei (amelyek akár színesek is lehetnek, léteznek rózsaszín, sárga, fehér változatok) bájosan mutatnak bármely helységben, a sok fény pedig csak árt nekik – elhalványodnak a rajzolatok.

8. Dieffenbachia (buzogányvirág): egyike a legnépszerűbb szobanövényeknek, nem véletlenül. Igénytelen, nincs szüksége napsütésre, a szórt fényt kedveli igazán.

9. Tarka sárkányfa: mutatós hosszúkás, piros szegélyű levelei vannak, és inkább a félárnyékos helyeket szereti.

10. Zöldike: kiváló alkalmazkodóképességű, egyszerű nevelni, és szaporítani is.

11. Kúszó vagy szívlevelű filodendron: homályos, sötétebb szobákban is megél, de időnként szükséges visszacsípni, hogy ne csak hosszú, levél nélküli hajtásokat neveljen.

12. Broméliák: meglepő lehet, de ez a trópusi növény akár fluoreszkáló fényben is megél, és nedves helyeken, például fürdőben is szépen fejlődik.

13. Anyósnyelv: a mutatós levelekkel rendelkező növényt ne locsoljuk túl, ne álljon pangó vízben. Sötétebb helyen is eléldegél, nem támaszt nagy igényeket.

Forrás: www.housebeautiful.com