Inspiráló ötletek.

A szépséges kert nem szerencse kérdése és nem is csupán a pénzé. Minden hobbikertész egyetért azzal, hogy a befektetett idő, energia, gondoskodás és a jó ötletek jelentik a legtöbbet.

Lessünk el pár tippet a profiktól!

1. Legyen a virágágyásnak szegélye

Sokkal jobban fest és rendezettebben mutat a virágágyás, ha szegélyt készítünk neki -akár olcsó téglából, kőből, fából is varázsolhatunk szép elválasztót. Ne feledjük a mulcsot sem, így nem törnek fel a gazok, és kellemesebb a látvány is.

Fotó: Jenna Burger Design

2. Rejtsük el a berendezéseket, szivattyúkat, gépeket

Nincs annál lehangolóbb, mint egy szivattyú vagy egy motor a szép kert közepén. Készítsünk ezeknek a berendezéseknek egy egyszerű tárolóhelyet, paravánt.

Fotó: Ugly Ducking House

3. Keressünk helyet az élettő víznek

Nem kell feltétlenül nagy kerti tóra gondolni, de a víz megnyugtató látványa sokat dob bármely birtokon. Egy kis csobogó, szökőkút nem kerül sok pénzbe, akár egyedi, kreatív megoldásokat is becsempészhetünk.

Fotó: Hometalk

4. Ne legyen szem előtt a tömlő sem

Az ide-oda tekergő slag is kaphat egy csinos házikót. Ráadásul még virágtartóként is funkcionálhat a tömlőt rejtő ládikó.

Fotó: DIY Candy

5. A forgalmas helyekre járda kerüljön

Nem szép látvány a kitaposott fű, gödrös föld ott, ahol sokat járunk. A gyakran használt útvonalakra érdemes járdát készíteni, akár kőből, fából, betonból – csak a fantáziánk szab határt a megoldásoknak.

Fotó: Ohio Thoughts

6. Az összekötő ösvényekről se feledkezzünk meg

A kisebb ösvényekre, pár lépésnyi területekre jó ötlet újrahasznosított anyagból utat készíteni – például a raklapból készült ösvény szépen mutat, karaktert ad a kertnek, és olcsó.

Fotó: Funky Junk Interiors

7. Színekkel emeljük ki a szegélyeket

Akár festék spray-vel is hangsúlyozhatjuk az ágyások szegélyét – sokkal szebb lesz az összhatás, ha kiemeljük a kontúrokat.

8. Vigyünk fényt az estékbe

A kerti világítás nem csak szép, de a biztonságot is növeli, a kivilágított utakon kevesebb eséllyel törjük ki a nyakunkat a sötétben. Már néhány szolárlámpával, égőfüzérrel is sokat dobunk a kert hangulatán!

Fotó: John Cullen Lighting

9. Ó, azok a csodálatos örökzöldek!

Egész évben szépen mutatnak, egy részük nagyszerűen alakítható, lehet belőlük sövény, elválasztanak, formára nyírhatóak: az örökzöldek egyetlen kertből sem hiányozhatnak!

Fotó: Cliff/flickr

10. A sokoldalú támfalak is helyet követelnek

A támfalak használatával nem csak azt segítjük, hogy ne csússzon meg a lejtős területeken a föld, de el is választanak területeket, kiemelik a virágágyásokat.

Fotó: Armcon Precast/flickr

11. Alakítsunk ki szigeteket

A bejárat előtt és az előkertben különösen jól mutatnak a szigetecskék, amelyek különböző színű és magasságú növényeket rendeznek mutatós formációba.

Fotó: Mike’s Backyard Nursery

12. Legyenek az utak tiszták, szépek

Néha elég egy alapos nagytakarítás, hogy az ösvény újnak tűnjön, ragyogjon!

Fotó: Rain on a Tin Roof

13. Elő a kavicsokkal!

A változatos méretű és formájú kavicsok jól alkalmazhatóak a fűszerkertben, a veteményben, a virágoskertben is.

Fotó: Oh My! Creative

14. Vigyünk dinamikát a kertbe

Kisebb dombocskákkal, buckákkal megtörhetjük a monotonitást, területeket választhatunk el, és lendületet, dinamikát vihetünk a kertbe.

Fotó: Tamarack Landscaping

Forrás: www.countryliving.com