Megérkezett a 417-dik madárka.

2018. március 19-én, Kisújszálláson, Pabar Zoltán madármegfigyelő észrevett az etetőjén egy szokatlan tollazatú madárkát. A körültekintő madárhatározást követően kiderült, hogy az állat egy eddig nem látott faj Magyarországon.

A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben, a bokrok ágai közt mozgó, rejtőzködő életmódot folytató madarak. Hazánkban a csoport egyetlen tagja, az erdei szürkebegy fészkel, gyakori őszi és tavaszi átvonuló, illetve kisszámú áttelelő. A magashegységek sziklakibúvásos élőhelyein költő havasi szürkebegy néhány példánya évről évre Magyarországra érkezik telelni a sziklás hegyvidéki területekre, a kőbányákba, a várakhoz (Budapesten például az Apáthy-sziklára).

Fotó: Pabar Zoltán/www.mme.hu

Két ázsiai szürkebegy-faj viszont nagyon ritka látogatóként szokott csak felbukkanni Európában. 2016/2017 őszén és telén szibériai szürkebegy invázió volt kontinensünkön, ennek köszönhetően Magyarországon, a Szentendrei szigeten is előkerült egy példány.

Rokona, a most távcső elé került feketetorkú szürkebegy Európa és Ázsia határán, az Urál-hegységben, illetve Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határvidékén, a Tien-san-hegységben költ. Az északi, vonuló állományok Észak-Kazahsztántól, Afganisztánon át Nepálig telelnek, a faj Európában kifejezetten ritka vendég.

A most megfigyelt feketetorkú szürkebegy a 417-edik madárfaj, amit Magyarországon is láttak, vélhetően köszönhetően a visszatérő fagyos, havas időnek.

Forrás: erdeiprogramok.hu és www.mme.hu