Fajmegőrző védelem.

2022. december 31-éig lehetett szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján az Év hala jelöltjeire. Szoros versengésben végül a lápi póc lett a győztes alig több, mint a szavazatok 50%-ával. Az ezüstérmet a sügér, a bronzérmet a selymes durbincs szerezte meg.

A lápi póc apró, zömök, őshonos és bennszülött halunk, amely itt alakult ki a Duna vízrendszerében. A Kárpát-medencén kívül csak a Duna alsó szakasza mentén és a Dnyeszter torkolatvidékén él. Jellegzetessége a sötéten foltozott barna szín, az oldalán húzódó rézvörös csík, a hosszú hátúszó és a lekerekített farokúszó. Táplálékát zömmel kisebb gerinctelen állatok, férgek, lárvák, rákocskák, puhatestűek alkotják, de apróbb halakat is bekebelez. Érdekesség, hogy kerekded mellúszóit, valamint az úszóiban található úszósugarakat egymástól külön-külön is képes mozgatni. Ezen sajátosságának köszönheti a “kutyahal” elnevezést.

Umbra krameri

Dús növényzetű mocsarak, lápok lakója, a növényekkel benőtt, álló vagy lassan áramló vizeket kedveli. A vízszabályozási munkálatokat követően az egykor tömeges állománnyal bíró faj mind élőhelyének kiterjedése, mind a faj hazai állományainak mérete jelentősen lecsökkent. Fennmaradt állományai mára egymástól elszigetelten, holtágakban, tőzeglápokban, sekély vizű tavakban, kisebb vízfolyásokban és csatornákban vannak jelen. A lápi póc további fennmaradását az egyre gyakoribbá váló száraz periódusok, valamint a Kelet-Ázsiából származó inváziós amurgéb is fenyegeti.

A faj fennmaradását hazánkban – mesterséges szaporítással és a szaporulat kitelepítésével – egy fajvédelmi program segíti. A lápi póc fokozottan védett, eszmei értéke 250 ezer Ft.

Forrás: haltanitarsasag.hu, kiemelt kép: Etrusko25