Egy érc, számtalan felfedezés.

Kezdjük egy találós kérdéssel: mi a közös a következő elemekben?

  • Ittrium
  • Itterbium
  • Terbium
  • Erbium
  • Gadolínium
  • Túlium
  • Szkandium
  • Holmium
  • Diszprózium
  • Lutécium

A helyes válasz az, hogy mind a 10 elem egyetlen ásványi ércből került izolálásra, egy szerény kis bányából a svéd Resarö szigetén lévő Ytterby falu mellett.

Ytterby fältspatsgruva

Az elemek mindegyike ritkaföldfém, ami azt jelenti, hogy nagyon nehéz elválasztani őket, számos kutató és kémikus megfeszített munkája rejlik a felfedezésük mögött. Legalább 4 ezen elemek közül (ittrium, itterbium, terbium, erbium) a már említett faluról kapta nevét.

Ytterby tudományos ’karrierje’ 1787-ben kezdődött, amikor a hadnagy és részmunkaidős vegyész, Carl Axel Arrhenius egy különös, szokatlanul nehéz fekete ércet fedezett fel egy régi kőbányában, Ytterby mellett. Arrhenius a leletet Ytterbite-nak nevezte el, és mintákat küldött belőle más vegyészeknek is, abban a reményben, hogy az újonnan felfedezett volfrámot lehet belőle kinyerni.

Johan Gadolin, finn vegyész azonosította az első ritkaföldfémet a mintában 1789-ben. Ez lett az ittrium. A következő 100 évben 9 másik elem bukkant elő ebből az ércből.

1843-ban Carl Gustav Mosander felfedezte, hogy az Ytterbite valójában 3 fém-oxid elegye. Ebből került kivonásra két új elem, a terbium és az erbium. A negyedik fém-oxid megtalálása 1878-ban Jean Charles Galissard de Marignac nevéhez fűződik, ebből az itterbium került elválasztásra. Ahogy a finomító technikák javultak egyre több elemet tudtak elkülöníteni.

A gadolínium (Gd), Johan Gadolin után került elnevezésre. Az ásvány maga pedig végül Gadolin tiszteletére a gadolnit nevet kapta meg.

A bánya, ami eredetileg egy földpátbánya volt, már rég bezárt, napjainkban fák és gaz borítja. Csupán egy kis emléktábla utal arra, hogy milyen történelmi felfedezések születtek itt.

Az ittrium fontos szerepet tölt be a LED lámpákban, fénycsövekben, különösen a TV  katódsugárcsöves kijelzőin található vörös fénycsövekben. Az ittrium az elektródák, elektrolitok, elektronikai szűrők, lézerek, szupervezetők, orvosi eszközök gyártásában is jelentős.

A terbium (Tb) a félvezetőkben használatos, de a világon termelt terbium legnagyobb része a TV képernyőkhöz alkalmazott zöld foszforban került felhasználásra A terbiumot fénycsövekben, haditengerészeti szonárrendszerekben és szenzorokban is megtaláljuk.

Az erbium (Er) számos optikai eszközben, így például a lézerben és optikai erősítők gyártásában kap szerepet. Az erbium lézernek alacsony a penetrációja, ami lehetővé teszi, hogy a bőrgyógyászatban, fogászatban alkalmazzák, ahol csak a bőr, vagy a fog felülete kerül kezelésre.

Az itterbium elsősorban rozsdamentes acélokban vagy aktív lézeres közegek adalékanyagaként szerepel, de a legérdekesebb felhasználási területét a atomórák jelenti. Ezek az órák rendkívül pontosak, még a cézium alapú óráknál is pontosabbak.

Forrás: www.amusingplanet.com