Óriási karmok.

Amikor a hárpia, a világ egyik legnagyobb madara megjelenik, sokan úgy vélik, hogy csupán egy jelmezbe bújt embert látnak. A madár ugyanis olyan hatalmas és fenséges, hogy alig akarunk hinni a szemünknek.

A trópusi területeken élő szárnyas Mexikótól Argentínáig elterjedt. Állománya mérsékelten fenyegetett, sajnos az élőhelyek pusztulása miatt egyre fogy.

Lenyűgözőek a méretei: a madár testhossza az 1 métert is elérheti, szárnyfesztávolsága 176–224 centiméter.

Fotó: birds.nature
Fotó: animalplanet

A hatalmas élőlény hatalmas étvággyal rendelkezik, zsákmányait könnyedén megragadja óriási karmaival. Elkapja a kisebb madarakat, emlősöket, de a majmoknak, lajhároknak sem kegyelmez.

Fotó: DecorahPagent
Fotó: Judie Custer

A fején is van valami különleges, ami miatt valóban úgy fest, mintha valaki maszkot húzott volna magára. A fizimiskája egyszerre mókás és félelmetes, a feje mintha külön életet élne, felborzolható tollbóbita díszíti.

Nem csoda, hogy a madár igen népszerű az interneten is, sokszor osztanak meg róla fotókat, amelyeket rendszerint mindenki hihetetlenkedve fogad.

A hárpiaformák alcsaládjába egyébként jelenleg 3 fajt sorolnak (a karvalysast, a dzsungelsast és a hárpiát), ezek közel azonos típusú élőhelyeken élnek, nagyon hasonlítanak egymásra és igen közeli rokonok.

Fotó: cuatrok77

A hárpiák általában a trópusi őserdők felső lombkoronaszintjében élnek. Sajnos az élőhelyek folyamatos csökkenése miatt majdnem teljesen eltűntek már a közép-amerikai régióból, holott többek között Panama hivatalos madarának számítanak.

Forrás: flopmee.com