Dicsőséges veteményesek.

1940. szeptember 20-án egy német repülőről bomba hullott Londonra, a célpont a Westminsteri apátság volt. A szerencsének köszönhető, hogy a pilóta eltévesztette a pontos címet, és a bomba nem az épületben, hanem annak kertjében landolt, hatalmas krátert hátrahagyva.

A gödör sértetlenül tátongott egészen a következő tavaszig, amikor is az apátság gondnoka, Mr. Hayes meglátta benne a növénytermesztés lehetőségét, és egy kis kertet álmodott a közepébe.

A II. világháború hiányt okozott az élelmiszerellátásban és az élet minden területén. A legtöbb család a kormány biztatása mellett nekilátott, hogy saját maga termelje meg a zöldségeket, gyümölcsöket a kiskertben, a hátsókertben, a játszótéren vagy éppen a közparkban. Ezeket a kertecskéket Győzelmi Kerteknek nevezték el, és az élelemellátás mellett fontos pszichikai szerepet is betöltöttek azzal, hogy a lakosok megérezték az együttműködés erejét, és a saját termés sikere is sokat jelentett a háborús évek után.

Az „Áss a győzelemért” mozgalom Amerikában és Európában is tarolt.

Nagy-Britanniában gazdálkodó területekké alakították a kihasználatlan területeket, például a vasúti sínek mentén, de a díszkerteket, gyepeket is. A sportpályákat és golfpályákat is használatba vették, de ahelyett, hogy felásták volna, inkább a bárányok legeltetésére fogták be azokat. A Hyde Park egy részén zöldségek nőttek, míg a hagymák az Albert Memorial árnyékában fejlődtek. A Buckingham palota és a Windsori kastély kertjében is helyett kapott egy-egy veteményes.

Mr. Hayes nem az egyetlen volt, aki meglátta a lehetőséget a pusztítás nyomainak átalakításában. Egy másik londoni polgár, akinek az előkelő negyedben álló házát kis híján szétszakította egy bomba, kertté alakította a krátert, és itt nevelgette a zöldségeket, virágokat.

Vietnamban is hasonló volt a helyzet az ínséges, harcokkal sújtott időszakokban. A vietnami háború ideje alatt – amely közel 20 évig tartott – az Egyesült Államok több mint 7 millió tonna bombát dobott Vietnamra, Laoszra és Kambodzsára. A szétluggatott tájon hatalmas kráterek maradtak hátra, ezeket a helyi gazdák például halak tenyésztésére alkalmas tavacskákká alakították át.

Halastó a bombatölcsérben Vietnamban.

Fotó: Rural Aquaculture

A Westminsteri katedrális kráterkertje.

Forrás: www.amusingplanet.com