Kié legyen a bánya?

Új ország van születőben: Bougainville, egy Csendes-óceáni sziget lakói elsöprő többséggel arra szavaztak, hogy függetlenné szeretnének válni Pápua Új-Guineától. A kéthetes szavazás november 23-án kezdődött, és december elejére a lakosok közel 98%-a döntött úgy, hogy egy önálló országban szeretne élni.

Mivel a szavazás végeredménye nem kötelező érvényű, most még hosszú tárgyalások kezdődnek, jogászok serege fog a végső egyezményen dolgozni. Vélhetően évekbe telik majd, mire az önálló ország megszületik.

A Bougainville-szigeten, a Buka-szigeten és a többi kis szigetecskén összesen kb. 300 000 ember él. Jelenleg a főváros a Buka szigeten fekvő Buka. Az első számú nyelv a tok pisin, ami egyfajta tört angol, de ezenkívül még 19 másik nyelv is használatos a régióban.

Bougainville jelenleg Bougainville Autonóm Terület néven Pápua Új-Guinea önálló tartománya.

Földrajzilag a Salamon-szigetekhez tartozik. Nevét Louis Antoine de Bougainville francia felfedezőről kapta és nem a hasonló nevű növényről, a murvafürtről vagy bougainville-ről (ami viszont szintén az említett úriemberről kapta a nevét).

Fotó: Jeremy Weate/flickr

Sajnos a sziget múltja nem mondható békésnek.

A terület 1886-ban került német fennhatóság alá, majd 1914-ben Ausztrália foglalta el. Később is többször cserélt gazdát, volt japán kézen is, majd 1975-ben került Pápua Új-Guinea fennhatósága alá. Tudni kell, hogy a két terület őslakói kulturális tekintetben jelentősen különböznek egymástól.

A gondok igazán akkor kezdődtek, amikor harc indult a természeti kincsekért, miután egy hatalmas rézbányát nyitottak az 1980-as években Pangunában. A bányászat busás hasznot hajtott Pápua Új-Guineának, miközben a lakosok csak a szennyezést és a természet rombolásának következményeit „élvezték”.

Fotó: Jeremy Weate/flickr

Az erőszakos megmozdulások végül 1989-ben polgárháborúhoz vezettek. A szigetet Pápua Új-Guinea évekre blokád alá vonta, ez alatt a felkelőket a kormánykatonák mellett a bányavállalat zsoldosai is támadták. A háború és a nélkülözés mintegy 15-20 ezer   emberéletet követelt, és elpusztult a tartomány korábbi fővárosa is. A bennszülöttek helyismeretüket, a szigeten maradt technikai eszközöket és a sziget természeti erőforrásait felhasználva kitartottak, és a blokádot kijátszva fegyvereket és eszközöket csempésztek a szigetre. 1997-ben végül Pápua Új-Guinea feladta a gerillák elleni küzdelmet, és a bennszülöttek 1998-ban autonóm kormányt alakítottak.

Forrás: www.mnn.com