Környezetbarát melegség.

Az állati szőrmék viselése ellen régóta ádáz harc folyik, de azt senki sem vitatja, hogy télen muszáj minél melegebb ruhákba öltöznünk. Számtalan olyan anyag létezik, amelynek előállítása során nem ölnek, kínoznak állatokat, viszont kétségtelen, hogy ezek gyakran műanyagok, szintetikus úton előállított, nehezen lebomló termékek, kőolajszármazékok, amelyek aztán újabb problémát okoznak az élővilágban.

Bár sok gyártó próbálkozik újrahasznosított anyagokkal, palackokkal, csomagolóanyagokkal, a legjobb nyilván az lenne, ha eleve természetes anyagokból, minél környezetbarátabb módon tudnánk a ruházkodást megoldani.

Most a The Pangaia nevű vállalkozás egy rendkívül innovatív ruhadarabbal rukkolt elő: a pufidzsekiket virágszirommal töltötték meg, így biztosítva, hogy meleget adjanak.

A cég éveket szánt arra, hogy rengeteg munkával egy olyan anyagot találjanak, amely nem csak melegen tart, de az élővilágot sem károsítja. Így született meg bejegyzett márkájuk, a FLWRDWN, amely erőszakmentes alternatívát kínál mondjuk a rókaprém, kacsa- vagy libatoll helyett.

Természetes vadvirágok és biopolimerek alkotják az anyagot, amelynek tartósságát és megjelenését egy aerogél fokozza. Meleg, hipoallergén, lélegző és biológiailag lebomló anyag született.

https://www.instagram.com/p/B53U88_An0S/

A felhasznált vadvirágok olyan területekről származnak, amelyek élőhelymegóvás alatt állnak, így kiemelten fontos, hogy a termékek előállításánál segítsenek megőrizni nem csak a virágok fajgazdagságát, de a területen élő lepkék sokféleségét is. Ez a regeneráló mezőgazdasági eljárás az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtásának csökkenését eredményezi, valamint segít megtartani a talajvizet is, így nincs szükség öntözésre sem.

https://www.instagram.com/p/B5vZu0FgTaF/

Láthatjuk, hogy az új dzseki még mindig nem plasztikmentes, de már egy komoly lépést jelent a fenntarthatóbb fejlődés útján. A The Pangaia munkatársai is elszántan harcolnak a hulladékcsökkentés ügyéért, ezért amit lehet, kijavítanak, átalakítanak vagy továbbadnak – ennek hátterét biztosító szolgáltatáshálózatuk hamarosan elindul. Jó lenne, ha a többi ruhagyártó is követné a példát, hiszen köztudott, hogy a divatipar a globális környezetrombolás egyik élenjárója.

https://www.instagram.com/p/B5s0sciAzCc/

A termékeket a  Pangaia oldalán nézhetjük meg.

Forrás: www.treehugger.com, kép: Pangaia