Már a fészek- és tojáspusztítást is büntetik.

Magyarország fecskeállománya hosszú idő óta csökkenő tendenciát mutat, a füsti- és a molnárfecskék állománycsökkenése 5-7 százalék között mozog évente. Sokan panaszkodnak, hogy eltűntek a fecskék a falusi udvarokból, míg másokat zavarnak a mindenhova odapiszkító madarak. Az állomány védelme és növelése érdekében fontos, hogy segítsük a madarakat a fészekrakásban, a fiókák számának növelésében.

Áprilistól tilos a telelésből visszatérő és a költési időszakot megkezdő fecskepárok fészkeinek leverése házátalakítás, felújítás, szigetelés, festés miatt. A Magyarországon költő fecskefajok egyedeinek természetvédelmi értéke 50 ezer forint, a törvény már a fészkek és a tojások elpusztítását is bünteti!

https://www.instagram.com/p/BV-HAc6FSUC/?tagged=fecskef%C3%A9szek

A hatályos jogszabályok a természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt (április-június) kiemelt figyelmet fordítanak. Nem csak a kifejlett madarak, de a védett madarak fészkei, tojásai és fiókái is a törvény hatálya alá esnek, ezért pusztításuk, a fészkek és fészkelő helyek engedély nélküli bolygatása törvénytelen. A megfelelő hatósági engedélyek igénylése, majd ezek birtokában a fecskefészkek eltávolítása március 31-éig lehetséges.

Amennyiben valaki törvénytelen madárpusztítást tapasztal, vagy veszélyeztetett fecskefészkekről vagy-telepekről szerez tudomást, bejelentést a helyi illetékességű kormányablaknál tehet, amely minden ilyen bejelentés ügyében jogosult és köteles eljárni.

Forrás: kekesonline.hu