A NASA titkos fegyverei a levegő tisztaságáért folytatott harcban. Te melyiküket csempészed be a cserepeidbe?

Még 1989-ben indított a NASA egy vizsgálatot, amelynek célja az volt, hogy kiderüljön, mely szobanövények a legalkalmasabbak a levegő tisztítására. A beltéri levegő ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz káros kemikáliákat, például formaldehidet, triklóretilént, benzolt, ammóniát. Azt pedig mondanunk se kell, hogy ezek az anyagok az érzékenyeknél allergiát, bőrbetegségeket, asztmát okozhatnak.

Szerencsére kiderült, hogy számos díszként tartott növényünk alkalmas arra, hogy jobb minőségűvé varázsolja a körülöttünk lévő levegőt. Akad köztük olyan, amely a káros szennyező anyagok mintegy 85%-át megköti, nagyban javítva így a lakások, irodáik, bevásárlóközpontok légterének minőségét.

Íme, a 15 top növény, amely egészségesebb és tisztább levegőt varázsol a lakásodban!

1. Nagy flamingóvirág (Anthurium andraeanum)

Ez a dekoratív növény nagyszerűen párásítja és vízgőzzel telíti a levegőt. Képes megkötni a xylolt és a toluolt, majd egészségre ártalmatlan anyaggá alakítja őket.

Flamingóvirág

Flamingóvirág

2. Gerbera (Gerbera jamesonii)

A színpompás virágú gerbera olyan anyagokat közömbösít, mint pl. a benzol, a formaldehid, a triklóretilén. És ráadásul gyönyörű!

Gerbera

3. Szobai futóka (Scindapsus ’Golden Lotus’)

Nagyszerűen nevelhető árnyékos helyen is. Hab a tortán, hogy a benzoltól és formaldehidtől is segít megszabadulni. Persze azért neki is van rossz tulajdonsága: a növény minden része mérgező, kisgyerekes háznál ügyeljünk erre!

Szobai futóka

4. Rákvirág (Aglaonema)

Szereti a magas páratartalmat, de jól tűri, ha nem kap sok napfényt. Bizonyítottan jól közömbösíti a benzolt  és a formaldehidet is. Vigyázat, ennek a növénynek is mérgező a nedve és a termése!

Rákvirág

5. Zöldike (Chlorophytum)

A dús levélzetű, apró fehér virágú zöldike igen népszerű szobanövény. Tartását csak támogatni tudjuk, mivel segít a benzol, a formaldehid, a szén-monoxid és a xylol megkötésében is. Minden lakásban ott a helye!

Zöldike

6. Borostyán

Jól tűri a kevés fényt, az árnyékos helyeket, és ráadásként a benzolt, a szén-monoxidot, a formaldehidet és a triklóretilént is segít csökkenteni az általunk belélegzett levegőben. Sajnos mérgező, erre ügyeljünk a gyerekek esetében!

Borostyán

7. Azálea

Ez a gyönyörű növény a furnérokból, bútorokból, szőnyegekből kiszabaduló formaldehidet képes megkötni. Hosszan virágzik, igaz, sok törődést igényel.

Azálea

8. Anyósnyelv (Sansevieria)

Nagyon igénytelen növény, szinte mindenhol túlél. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy megszűri a levegőt a káros formaldehid, benzol, triklóretilén megkötésével. Ott a helye, minden sötét, kicsi irodában is!

Anyósnyelv

9. Tarka sárkányfa (Dracaena marginata)

Az egyik legkellemesebb módja a xyloltól, triklóretiléntől és formaldehitől való megszabadulásnak, ha sárkányfát viszel a szobádba. Meglehetősen lassan, de magasra  növő növény.

dracaena

10. Filodendron

A filodendron egyszerűen az igásló a formaldehid elleni harcban. Remekül szűri a levegőt, és könnyen tartható. A kevésbé napos helyeket szereti, de mivel mérgező, gyerekek közelében ne tartsuk.

filodendron

11. Szobapáfrány (Nephrolepis ’Boston Fern’)

Nagyszerűen nedvesíti és szűri a levegőt, segítségével megszabadulhatunk a formaldehidtől, szén-monoxidtól, xyloltól. Rendszeres öntözést kíván, és inkább az árnyékos helyeket szereti.

Szobapáfrány

12. Vitorlavirág (Spathiphyllum ’Peace Lily’)

Igen gyakori szobanövény, ráadásul remek légtisztító, megköti a benzolt, a formaldehidet, a triklóretilént, a toluolt és a xylolt is. Ráadásként egy csomó port is összegyűjt a levelein.

Vitorlavirág

13. Aranypálma

Nagyszerű és hasznos növény, a benzol, a formaldehid és a triklóretilén tizedelője. Lakkozott bútorok közelébe tegyük, hogy kifejthesse hatását.

areca

14. Sugárarália (Schefflera)

Hatékony légtisztító: kevesebb formaldehiddel, toluollal és benzollal kell együtt élnünk, ha ezt a különleges levelű növényt nevelgetjük a környezetünkben.

Sugárarália

15. Krizantém

Nemcsak a virágaiért szeretjük ezt a növényt, de most már azért is, mert tudjuk, hogy tisztítja a körülöttünk lévő levegőt a formaldehid, xylel, benzol és ammónia megkötésével.

Krizantém