Környezetbarát kezdeményezés.

Otthon bizonyára sokaknál megszokott mozdulat, hogy a kávéfőzés után maradó zaccot nem a kukába lendítik, hanem egy tálban gyűjtögetik a növényeiknek. Mostantól azonban azok is adhatnak ebből a finomságból a növényeiknek, akik maguk nem kávéznak, vagy nem áll módjukban gyűjtögetni a zaccot. Legalábbis Győrben, ahol már nagyban teszik félre az értékes anyagot.

Az ötletgazda a Morgen Győr kávézó, pontosabban a működtetői, Kámán Ágnes és Hargitai István. Kezdeményezésüknek a „Vissza a gyökerekhez” (Back to Root) nevet adták.

A lényege, hogy a kávézójukban képződő értékes, kifőzött növényi komposztot, a kávézaccot nem a szemétbe dobják, hanem díjmentesen eljuttatják azoknak, akik tápanyagként hasznosíthatják. Így egyszerre csökkentik a hulladékot és segítik a növények fejlődését.

A kezdeményezéshez már több győri vendéglátóhely csatlakozott, de továbbiakat is örömmel látnak. A zaccot az átépített, újranyílt vásárcsarnok egy üzletébe juttatják el, amit onnan bárki ingyenesen elvihet. Rendre el is fogy hat-nyolc kiló hetente. A Herman Ottó utcai vásárcsarnokban az átadási és átvételi helyet a Koffeinfutár – San Paolo biztosítja az alsó szinten.

https://www.facebook.com/315436335772812/photos/pcb.432855940697517/432855887364189/?type=3&theater

A kávézaccot több célra is felhasználhatjuk a kertben, vagy akár a szobanövényeinknél.

Távol tartja a kártevőket, sőt, egyesek szerint a macskákat is. Ha azt szeretnénk, hogy a hortenzia, a kamélia, az azálea, a rododendron, a rózsa vagy más, a savas kémhatást kedvelő növényünk egészségesen fejlődjön, használjunk kávézaccot. Keverjük össze a zaccot megszárított fűnyesedékkel, száraz levelekkel vagy szalmával, hogy némiképp a semleges felé toljuk el a kémhatást a növények közelében. Ha kávézaccot hintünk a növények tövéhez, ezzel nitrogénnel és káliummal gazdagítjuk a talajt, továbbá magnéziummal, amelyre valamennyi növénynek szüksége van a megfelelő növekedéshez. Emellett érdemes a komposztálóba tenni, segíti az érést is.

Forrás: www.kisalfold.hu