Gyógyító gáz.

Vulkáni utóműködésként gyakran jelentkezik gázkiömlés, aminek összetevői a bőrön át a véráramába bejutva gyógyító hatást fejtenek ki. A geológusok az említett jelenséget mofettának nevezik, amely a geológiai adottságoknak megfelelően különböző összetételű lehet.

A szén-dioxid gáz gyógyításban történő alkalmazása több évezredes múltra tekint vissza.

Kezdetben természetes, később mesterségesen kialakított gödrökben történtek a kezelések, az I. században Celsus és Plinius amfiteátrumszerűen kiképzett medencékben kezelték betegeiket. A XVI. században Paracelsus égési sérülések, fekélyek, női betegségek esetén használta a gyógygázt. A természetes széndioxid szárazfürdőt Európában több helyen is (Románia, Lengyelország, Olaszország, Ausztria) évszázadok óta ismerik. A gáz összetételétől függően változik az, hogy milyen panaszokra alkalmazható a kezelés.

A hazánkban található egyetlen természetes mofetta a mátraderecskei, a magyar balneológia egyedülálló gyöngyszeme.

A mofettát a legtöbbször szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomásban, cukorbetegség szövődményeiben, csontritkulásban szenvedők, krónikus bőrbetegek, degeneratív gerinc- és ízületi elváltozások, meddőség, időskori tünetegyüttesek, mozgásszervi betegségek, anyagcsere- és táplálkozási rendellenességek, ízületi gyulladás kezelésére használják.

A bőrön átdiffundáló gáz a szövetekbe kerül és értágító hatást gyakorol. Az eddigi tapasztalatok alapján állítható, hogy kúraszerűen alkalmazva jó hatással van az immunrendszerre.

Erdélyben a népi gyógyászatban 600 éve alkalmazzák a gázokat, az ott található mofetták egyedülállóak a száraz gáz kibocsátásban. Nagyon gazdagok szén-dioxidban, ezért nagyon hatékonyak a terápiás jellegű kezelések során.

Erdélyben Kovásznán, Tusnádfürdőn, Borszéken, Bálványoson, Málnásfürdőn, Hargitafürdőn, Buziás fürdőn és Oláhszentgyörgyön találunk természetes mofettákat.

A Kovászna térségében található mofetták egyedülállóak Európában a szén-dioxid koncentráció (98%) tekintetében.  A mofetta gáz hatást fejt ki közvetlenül az erek simaizmaira, különösen az artériákra vonatkozóan, ugyanakkor a leghatásosabb perifériás értágítóként tartják számon. A térségben található mofetta terápiák előnyösek a keringés szempontjából, támogatják az agyműködést, a vese- és szexuális funkciókat.

A mofettát csak szakember jelenlétében lehet használni, orvosi javallat ajánlatos.

Alkalmanként 15-20 perces kezelés ajánlott, és figyelembe kell venni, hogy vannak tényezők, melyek esetében ellenjavallt a kezelés (pl. epilepszia, rosszindulatú daganatok stb.)

Forrás: www.punctul.ro