Séta a múltban.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiemelten fontos feladatának tartja a kulturális örökségvédelmet és értékmentést. Céljuk a bezárásra ítélt vagy korszerűsítés által „fenyegetett” régi üzletek-, valamint szállodák és vendéglátóhelyek (éttermek, kiskocsmák, kávéházak, cukrászdák) portáljainak és belső berendezéseinek eredeti helyükön történő megőrzése, védelme – s ha ez nem megoldható, a még menthető értékeiknek múzeumba kerülése.

Ennek szellemében már elérhetőek a honlapjukon a Magyarországon elhelyezkedő, már műemléki védettséget élvező- vagy védésre javasolt üzletekkel, vendéglátóhelyekkel és szállodákkal kapcsolatos adatok és dokumentumok.

Az egykori Stühmer édességbolt, a Britannia szálló, a Tusa trafik, a Kisrabló Söröző, a Kiskakukk: csak néhány azon helyek közül, amelyekről részletes információt kaphatunk. Ezen vendéglátóhelyek egy része mára eltűnt, vagy léte veszélyben forog.

A Budapest 150. születésnapjának apropóján nemrég elindított Védett üzleteink programban bemutatásra kerülnek a továbbra is működő, vagy épp az átépítés veszélye miatt eredeti helyükön bármikor nyom nélkül megszűnni képes egykori legendás egységek.

A projektet kisfilmek gazdagítják.

Emellett Városfoglaló néven egy interaktív térkép is készült, ahol egyelőre még csak budapesti helyek láthatók, de a feltöltés a következő időszakban folyamatos lesz.

A Városfoglaló alkalmazás egy játszva tanulós városismereti séta, amely minden korosztálynak ajánlott a kicsiktől a nagyokig. A virtuális változat önállóan is bejárható, de hamarosan személyes sétán is részt vehetünk majd, a múzeum munkatársainak kalauzolása mellett.

További információ: vendeglato.varosfoglalo.monguz.hu

Forrás: mkvm.hu