A mini kertésztől a falatnyi fogorvosig.

A lengyelországi Wroclaw, azaz Boroszló városa bájos piacteréről, öreg házairól, szép templomairól ismert. De ha lejjebb nézünk, a lábunk elé, a járda szintjére, teljesen más világ tárul fel előttünk: egy egész városnyi törpe bukkan fel, mindenhol ott vannak a miniatűr emberkék. A figurák legfeljebb 20 cm magasak, megbújnak a padok alatt, az ablakpárkányon hevernek vagy a városi parkban rejtőznek.

Törpe kereskedők, bankárok, postások, professzorok: mintha egy párhuzamos mini társadalom is élne Boroszlón.

Egy törpe doktor mini sztetoszkópot tart, egy falatnyi kertész apró talicskát tol, egy kisnövésű fogorvos parányi törpefogat kezel. Az egyik törpe egy hotelben horkol, egy páros a házasságkötő terem előtt vált csókot és akadnak olyanok is, akik szimfonikus koncertet adnak.

Wrocławskie krasnale / Wrocław dwarfs

A település és a törpék közös története az 1980-as években kezdődött, amikor a szélsőbal antikommunista underground mozgalom, a ’Narancssárga alternatíva’ az ország diktatórikus vezetése ellen protestált. A békés ellenállók a szólás- és gyülekezési szabadság cenzúrázása ellen tüntettek azzal, hogy bohócokat, manókat, törpéket festettek, narancssárga kúpos sapkában vonultak cukrot, virágot osztogattak a nézelődőknek. A törpék pedig lassan nem csak a mozgalom, de a város jelképévé is váltak.

Krasnal Vincent / Vincent Dwarf

A kezdeményezés 1989-ben feloszlott, ugyanakkor, amikor a lengyel kommunista rezsim összeomlott. 2001-ben egyfajta tisztelgésként a város felállította az első bronzszobrát, a Papatörpét a Świdnicka utcában. Az évek alatt egyre több szobor jelent meg. Az első figurákat Tomasz Moczek készítette, akit az utcai művészet felvirágoztatására alkalmazott a városvezetés. Hamarosan helyi szobrászok is csatlakoztak az akcióhoz.

Wrocławskie krasnale / Wrocław dwarfs

A művész olyasvalamit szeretett volna létrehozni, ami teljesen illeszkedik a város arculatába.

Mintha a törpék mindig is ott lettek volna, csak éppen most fedeztük volna fel őket. Az volt a célja, hogy a gnómok történetet meséljenek, mosolyt csaljaak az arcokra, univerzálisak és politikamentesek legyenek. Napjainkban már több mint 400 törpe él a városban.

Krasnalowa Orkiestra

Wrocław

Wrocław

Wrocław

Wrocław

Wrocław

Wrocław dwarf

Wrocław dwarfs

Syzyfki, the forever working dwarfs...

 

Forrás: www.amusingplanet.com