Érzékeny szálak.

Kiderült, hogy nem csak az áldozatok csapdába ejtésére szolgál a pókháló, de a pókok gigantikus mikrofonként is használják azt.

A New York-i Binghamton Egyetem tudósai ugyanis felfedezték, hogy a pókháló finom selyme a részecskék sebességével mozog egy hangmezőben, a rendkívül érzékeny, nagy távolságú zaj észlelése érdekében.

Az emberi dobhártyával és hagyományos mikrofonnal ellentétben, amelyek érzékelik a hanglökéshullámokat, a kutatók magyarázata szerint a pókselyem a levegő részecskéinek sebességében bekövetkezett változásokra válaszol, amint azokat a hanghullámok ellökik.

Ez a hangsebesség detektáló módszer eddig nagyrészt feltáratlan maradt, de az amerikai kutatók szerint nagy potenciál rejlik a nagyon érzékeny, nagy távolságú hang detektálásban. A vizsgálatok során a csapat azt találta, hogy a hálók a megegyeznek az akusztikus részecskék sebességével a hangfrekvenciák széles tartományában.

A legtöbb rovar, amely hangot hall, finom szőrök vagy antenna segítségével érzékeli azt, ami nem reagál a hanglöketre. Ezen vékony szerkezetek a légmozgásra válaszolnak a hangmezőben.

A kutatók egyike, Dr. Jian Zheu azon töprengett, hogy miként készítsen olyan mérnöki eszközt, amely a hangvezérelt légáramlásra is képes lenne reagálni. Különféle mesterséges szálakat próbált ki, ezek nagyon vékonyak, törékenyek voltak és igen nehézkes volt velük dolgozni. Egy napon séta közben látott meg egy pókhálót a szélben, amely további vizsgálatokra ösztönözte.

A szerkezet megépítése előtt a kutatócsapatnak bizonyítania kellett, hogy a pókháló valóban reagál a hangvezérelt légáramlásra.

Az elmélet tesztelésére egyszerűen kinyitották az ablakot, hogy megfigyeljék az ablakpárkányon élő hídi keresztespók viselkedését.

A kutatócsapat olyan hangokat játszott le a pókoknak, amelyek hullámhossza 1 Hz-től 50 kHz-ig terjedt, miközben a pókselyem mozgását lézeres vibrométerrel mérték. A megfigyelések szerint a selyem hang által indukált sebessége ugyanolyan volt, mint a körülötte lévő levegőben található részecskéké, alátámasztva a mechanizmust, ahogy  pókok érzékelik az áldozatukat.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org