Lóaukció.

Minden évben 150 vad Chincoteague póni kel útra az Assateague-szigetről, az USA Virginia és Maryland állambeli hosszú szigetéről. Önkéntesek segítik a pónik átúszását az Assateague-csatornán keresztül egy másik szigetre, a Chincoteague-szigetre, ahol a lovakat felvonultatják, majd végül elárverezik.

Ez az évenként megrendezésre kerülő esemény a lóállomány karcsúsításának része, a világ minden tájáról érkező nézők részvételével. Az aukció segíti a ménes méretét kordában tartani.

Noha az állatok népszerű és ismert neve a Chincoteague póni, ez a lóvonal igazából az Assateague-szigeten él. A vélekedés szerint a 17. századi spanyol galleon hajók zátonyra futását túlélő állatainak leszármazottai ezek a pónik. Az állatok kezdetben ellenőrzés nélkül beltenyésztek, ami nagyszámú felépítési rendellenességhez vezetett.

1885-ben kezdődött a pónik összeírásának gyakorlata, a telepesek néhány pónit a szárazföldre vittek. 1924-ben az első hivatalos számlálást egy önkéntes tűzoltócsapat szervezte, ahol a lovakat aukcióra bocsátották, mivel felszerelésre gyűjtöttek. Azóta, azaz már 100 éve tart az évenként megrendezésre kerülő rendezvény hagyománya.

A pónik két ménesben legelnek az Assateague-szigeten, ezeket egy kerítés választja el, amelynek mindkét oldalán kb. 150 állat él. A két csapatot két szervezet kezeli, nagyon eltérő módszerekkel. A Maryland ménest vadként kezelik, nem adnak számukra semmiféle segítséget ahogy más, szabadon élő állatoknak sem, egyetlen kivétellel: fogamzásgátlóval igyekeznek a  túlszaporodásukat megakadályozni.

Chincoteague Mare and Foal

Ezzel szemben a másik oldalon a Virginia ménes, amit Chincoteague  póniknak neveznek, az önkéntes tűzoltók tulajdona. Itt az állatokat évente kétszer állatorvosi vizsgálatban részesítik, felkészítve az aukcióra.

Forrás: www.amusingplanet.com