Plasztikmentes világot!

Egy érdekes új tanulmány (megjelent az Environmental Science and Technology-ban) a talajban található mikroműanyagok földigilisztákra gyakorolt hatását vizsgálta. Egy cambridge-i egyetem kutatói olyan talajmintákat hasonlítottak össze, amelyek biológiailag lebomló politejsavat (PLA), nagy sűrűségű polietilént (HDPE) és ruházati mikroplasztik szálakat (akril és nylon) tartalmaztak. A kísérletben kontrollként tiszta, szennyeződéstől mentes talajminta is szerepelt.

30 nap alatt a mikroplasztikkal fertőzött talajban élő rózsaszínű giliszta (Aporrectodea rosea) átlagosan a súlya 3,1 %-át vesztette el.

Ezidő alatt a tiszta földben élő társai 5,1 %-kal gyarapodtak. Az okok egyelőre nem tisztázottak, de elképzelhető, hogy az emésztőrendszer akadályoztatása és irritációja vezet csökkent tápanyagfelvételhez.

A kutatók angolperjét (Lolium perenne) is ültettek különféle talajokba, és azt találták, hogy a szennyezett talajban kevesebb és kisebb hajtás fejlődött.

Az eredmények azt mutatják, hogy a műanyag a földben egyik élőlény számára sem kedvező. Az a tény, hogy a földigiliszták számra is káros, különösen aggasztó, hiszen ezek a lebontó szervezetek kritikus szerepet játszanak az élet körforgásában. A földalatti járataik oxigént juttatnak a növények gyökereihez, óriás étvággyal lebontják a hulladékot és humusszal gazdagítják a talajt. Életmódjukkal tisztítják a talajt a korhadékoktól és rothadékoktól, megnövelve annak hasznos termőképességét. Egy szó, mint száz: földigiliszták nélkül nagy bajban lennénk.

Forrás: www.treehugger.com