Kis lépés a klímaváltozás ellen.

Az utóbbi hetekben számos mozgalom indult annak érdekében, hogy bolygónkat minél több fa borítsa. Tudjuk, hogy a fák ültetésével nem csak a klímaváltozás hatásait tudjuk mérsékelni, de számos egyéb előnnyel is jár ez a módszer: egy fa megfelelő fajtaválasztás esetén hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez, gyümölcsöt teremhet, élőhelyet és táplálékot biztosít állatoknak, árnyékol, közvetlenül hűti a környezetét, valamint szerepe lehet a környezeti nevelésben is.

Ennek szellemében a GreenDependent „TreeDependent – Fákkal felelősen” program szolgáltatásaival segít, hogy magunk is tudjunk apró lépéseket tenni a mind zöldebb bolygó érdekében. A projekt keretében vállalatok, szakmai és civil szervezetek, önkormányzatok és önkormányzati szervezetek, bármilyen csoportosulás, amely rendezvényeket szervez vagy projektet vezet és magánszemélyek is jelentkezhetnek az igénybe vehető szolgáltatásokra.

A szakmai tanácsadás rendezvények zöldítése és karbonkibocsátásának csökkentése céljából elérhető.

Hasznos lehet a rendezvények, illetve nagyobb utazások (pl. repülőutak) karbon-lábnyomának kiszámítása is, valamint a leglátványosabb igénybe vehető szolgáltatás, a karbon-lábnyom kompenzációja faültetéssel.

A karbon-lábnyom egy olyan mutatószám, ami azt jelzi, mennyi egy rendezvény, termék, vállalat stb. teljes – közvetlen és közvetett – üvegházhatású gáz-kibocsátása. Minél nagyobb valakinek vagy valaminek a karbon-lábnyoma, annál nagyobb a klímaválságra, az éghajlatváltozásra gyakorolt hatása. A jó hír viszont az, hogy kompenzálhatjuk a kibocsátásunkat. Erre talán a legegyszerűbb és legtermészetesebb megoldás, ha fákat ültetünk.

A GreenDependent a begyűjtött adatok alapján elvégzi a karbon-lábnyom számítását és meghatározza, hány fa ültetésével semlegesíthető a terhelés.

Miután a megbízó kiválasztja, hogy az ültetendő fák életének hány éve alatt szeretné, hogy a kibocsátás kompenzálva legyen, a GreenDependent beszerzi a fákat.

Ezután vagy magunk ültetjük el a kapott fát, vagy a GreenDependent gondoskodik az elültetésükről, elsősorban oktatási intézmények kertjeiben.

Az ültetést követően a GreenDependent elkészít egy részletes, fényképekkel kiegészített jelentést is, amely tartalmazza, hogy a karbon-lábnyom pontosan mely tényezőkből, milyen arányban állt össze, valamint, hogy hány fa került elültetésre és azok pontosan hol kaptak helyet.

A GreenDependent a fákat egy Zala megyei úgynevezett Tündérkertből szerzi be, amelynek küldetése az őshonos magyar fafajták (újbóli) elterjesztése. Az őshonos fáknak sokkal jobb a biológiai tűrőképessége, mint más fafajoknak, így ellenállóbbak azoknál, nem szükséges őket metszeni és permetezni. A GreenDependent az elmúlt 10 évben összesen 1580 fa elültetését szervezte meg az ország 75 településén.

További információ és jelentkezés: intezet.greendependent.org