Geometriai precizitás.

Az Ohio államban található Hopewell Ceremonial Earthworks nevű helyszín lett az USA 25. olyan látnivalója, ami felkerült az UNESCO Világörökségi listájára, gazdagítva azon épületek, helyszínek, városok, tájak sorát, amelyek az emberiség történelmében kiemelkedő szerepet játszottak.

A 2000-600 évvel ezelőtt létrejött hely komplex mesterműve a tájépítészetnek és egyedülálló azon ősi emlékhelyek között, amelyek a hatalmas léptéket, geometriai pontosságot és a csillagászati elrendezést egyesítik.

Az óriási négyzetek, körök, nyolcszögek tökéletesen illeszkednek a Nap és a Hold járásához. Ezen a speciális helyen gyűltek össze, léptek egymással kapcsolatba és áldoztak az amerikai indiánok szétszórt közösségei.

A helyszín rendkívül értékes jellemzője, hogy a bennszülött amerikai műtárgyakból kiemelkedő gyűjteménnyel rendelkezik, ezek az észak-amerikai kontinens minden részéről származnak, például akadnak itt kagylóhéjak a Mexikói-öbölből, cápafogak az Atlanti-óceán közepéről, obszidián a Csendes-óceán északnyugati részéről, ezüst és réz napjaink modern Kanadájából.

A halmok rituális és gyülekezési célokat szolgáltak. Az ott élők nagyon különböztek azon észak-amerikai halomépítőktől, akik hierarchiára épülő társadalomban éltek, vezetővel és nemesekkel. A Hopewellben viszont úgy tűnik, hogy még a különleges temetkezési joggal rendelkezők is ugyanazt a ruhát viselték, ugyanazt ették és ugyanannyit dolgoztak, mint bárki más. A halmokon tartott ceremóniák tökéletesen illeszkedtek a Nap járásához, sőt a Hold sokkal összetettebb mozgásához is.

A ceremóniákat több száz évig, egészen i. sz. 400-ig végezték, amikor a halmok ugyan maradtak, de a rituáléknak végeszakadt. Addigra ugyanis 200 év alatt a fák megnőttek és a létfenntartásra történő nagyobb összpontosítás miatt i. sz. 650 körül az emberek elkezdtek építeni rajtuk vagy a tetejükre, így elveszett a  jelentőségük.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org