Tekerjünk az egészségünkért!

Az Országos Erdészeti Egyesület idén már harmadszorra kereste az Év erdei kerékpárútját. Sokan szeretnek tekerni és talán még nagyobb élmény mindezt zöld környezetben, madárdalos aláfestéssel, fák között tenni. Az OEE célja, hogy felhívja a figyelmet azokra az erdei utakra, amelyek alkalmasak kerékpározásra is. Az aktív turizmus és az egészséges életmód támogatása mellett a kerékpáros közlekedési módot választók részarányát kívánják növelni, a környezettudatosság javításával.

A 2023. évi pályázatra ismét szép számban érkeztek nevezések, amelyekből egy szakmai zsűri választotta ki végül azt az öt útvonalat, amelyre internetes szavazáson lehetett voksolni.

Ezek a következők voltak:

  • Farkasgyepű-Bakonybél
  • Szolnok- Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdő
  • Pilisszentkereszt-Pilisszentlászló
  • Sopron, Lővér MTB kerékpárút
  • Zselici Csillagok útján

A szavazás eredménye alapján október 3-án hirdették ki a győztest, ami a szolnoki Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdőben lévő erdei kerékpárút lett.

A NEFAG Zrt. kezelésében álló út kocsányos tölgyesek alatt kanyarog 1026 méter hosszan, majd Szolnok város kerékpárút-hálózatához kapcsolódik. A szilárd burkolatú bicikliút nem csak kerekezőket, de sétálókat, gyalogosokat is vonzza.

A parkerdő ahhoz az alföldi fásítási programhoz kapcsolódik, amely még Kaán Károly nevéhez fűződik és célja, hogy megtörje a szárító, és pusztító szelek erejét. A 225 hektár nagyságú kocsányos tölgyerdőben húzódó útszakaszt bátran használhatják gyermekes családok is.

Forrás: www.facebook.com/erdeszetiegyesulet

A kiemelt kép illusztráció.