A pálmafák ikonikus alakjukkal, nagy termetükkel és hosszú leveleikkel a trópusi paradicsomok, a napsütötte tengerpartok és a filmes luxusszigetek képét idézik meg. Nem csoda, hogy ezek a fenséges, többnyire a meleg éghajlaton élő növények sokak számára a pihenés és a nyaralás szimbólumává váltak.

Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy esztétikai vonzerejükön túlmenően a kertekben is kulcsfontosságú szerepet játszanak világszerte – és idehaza is egyre gyakrabban találkozni velük.

Különleges mediterrán hangulatot varázsolnak, ezáltal sok kerttulajdonos örömmel ülteti őket kertjébe. Arra viszont ügyelni kell, hogy a pálmafa mediterrán növény, egész napos tűző napra van szüksége, a hideget pedig nem viseli jól.

Létezik azonban néhány pálmafajta, aminek az itthoni klíma is megfelel, és a magyar kertekben is vígan megélnek. Vajon melyek ezek a pálmafák?

A hazai éghajlaton is megélő pálmafák

Magyarország éghajlata kontinentális, hideg téllel és meleg nyárral. Bár ez nem az a tipikus környezet, ahol sok pálmafajt találnánk, van néhány hidegtűrő fajta, amelyek megfelelő gondozással túlélhetik, sőt jól is érezhetik magukat.

Fontos, hogy a kerttervezés során olyan növényeket ültessünk a közvetlen közelükbe, amelyek hasonló igényekkel rendelkeznek és hasonló mediterrán stílust képviselnek.

Íme néhány pálmafa típus, amelyek jobban tűrik a hidegebb hőmérsékletet, és tökéletesek a magyar éghajlatra:

Trachycarpus fortunei (kínai kenderpálma): Az egyik leginkább hidegtűrő pálma, amely megfelelő védelemmel akár -15 °C-ig, vagy még ennél is alacsonyabb hőmérsékletet is elvisel. Hidegtűrése és változatos körülmények között való növekedési képessége miatt a mérsékelt éghajlatú területek kedvelt választása.

Rhapidophyllum hystrix (tűpálma): Az Egyesült Államok délkeleti részén őshonos tűpálma rendkívül hidegtűrő. Éretten akár -20°C hőmérsékletet is kibír.

Sabal minor (törpepálma): Ez a pálma az Egyesült Államok délkeleti részén őshonos, és szintén a hidegtűrő képességéről ismert. Ez egy alacsony növésű pálma, amely jól megtermett állapotban akár -15°C hőmérsékletet is elvisel.

Chamaerops humilis (európai legyezőpálma): Ez a pálma a mediterrán térségben őshonos, hidegtűrő, és akár -10 °C-ig, vagy védelemmel még ennél is alacsonyabb hőmérsékletet is elvisel.

Washingtonia robusta (mexikói legyezőpálma): Bár kevésbé szívós, mint az itt felsoroltak, megfelelő védelemmel túlélheti az enyhe magyar teleket. Hidegebb években vagy a fagynak kitettebb helyeken azonban valószínűleg jelentős téli fagyvédelmet igényel.

Amennyiben hidegebb éghajlaton próbálunk pálmát tartani, feltétlenül figyelembe kell venni az adott hely mikroklímáját. A szélvédelem, a megfelelő vízelvezetés és a megfelelő földkeverék használata mind segíthet e növények megfelelő életfeltételeinek megteremtésében. A hidegebb időszakokban a növény fátyolfóliával való védelme szintén előnyös lehet. Ezenkívül a naposabb, védett helyekre való ültetés némi természetes védelmet nyújthat az éghajlati viszontagságokkal szemben.

Ha pedig már kiválasztottuk a számunkra kedves pálmafát, már csak egy olyan helyre lesz szükségünk, ahonnan be is tudjuk szerezni. Szerencsére létezik egy kertészet Budapest határában, amely rendkívül széles kínálattal rendelkezik, így aki pálmát szeretne ültetni a kertjébe, annak mindenképpen célszerű meglátogatni. Ez a hely pedig nem más, mint a Budai Kertcentrum, ahol a növények igen széles kínálata mellett a szakemberek a kerttervezésben is segítséget nyújtanak.

Képek forrása: Freepik.com