Légyümölcs hulladéka.

Állatkínzástól és mindenféle kegyetlen eljárástól mentes alternatívát kínál egy cég a bőr helyett, nem mindennapi alapanyagból. Némileg megtévesztően vegán bőrnek nevezik azokat az anyagokat, amelyek készítése során az állatokat nem bántják, viszont környezetbarátnak ezeket az termékeket semmiképp sem lehet mondani, tekintve, hogy az előállításuk a kőolajszármazékokat használó műanyagból történik.

Márpedig a műanyagok egyre több problémát okoznak, nagyon komoly szennyezést jelentnek a Föld egészére.

Ezért is jó hír, hogy újabban nem csak kőolajszármazékokkal kísérleteznek, de például különféle növényekkel is.

Egy kis kanadai divatcég, a SAMARA növényi eredetű bőrutánzata például almahéjból készül. A feleslegessé vált hulladékot egy légyártó cégtől gyűjtik be, így a gyümölcs minden része hasznosul.

A márka mögött rejlő dizájner lánytestvérek egy kemény, munkával teli év után mutatták be az almahéjból készített mini tárcájukat. A nővéreket motiválta, hogy olyan anyagot alkossanak, amely nem a kőolajalapú műanyagra épül. Biztosítani szeretnék, hogy a termékek kizárólag a legjobb minőségű anyagból készüljenek, és fontos számukra, hogy az előállításuk fenntartható legyen. Ígéretük szerint a termékeket a lehető legkevesebb anyagból állítják elő, és eközben nem károsítják az élőlényeket.

https://www.facebook.com/samarabags/photos/a.150318709001504/470988933601145/?type=3&theater

Azt ugyan még nem tudták megoldani, hogy a teljes eljárás műanyagmentes legyen, kötőanyagként még mindig szükségük van rá, igaz, nem a hírhedten környezetszennyező PVC-t, hanem annak ökobarátabb változatát, a poliuretánt (PU) használják.

https://www.facebook.com/samarabags/photos/a.150318709001504/443517933014912/?type=3&theater

Az almahéjból készült Mini márkanevű tárca három színben érhető el: piros, rózsaszín és fekete, a SAMAR honlapján már kapható kb. 12 ezer forintnak megfelelő összegért.

Forrás: www.intelligentliving.co