Zöld otthonok.

A Condominio 25 Verde egy egészen különleges épületegyüttes Torinóban. Az acélvázas szerkezet leginkább egy lombházikóhoz hasonlít, a hasonlóságot fokozza az a 150 fa, ami a teraszokon és kertecskékben zöldell. Luciano Pia tervezése lenyűgözi az arrajárókat.

Az élő erdő mikroklímát hoz létre az épületen belül, ennek köszönhetően hűvösebb nyarakat és melegebb teleket élvezhetnek az itt élők.

A rengeteg növény ahhoz is hozzájárul, hogy a város levegője tisztább és egészségesebb legyen, a becslések szerint óránként mintegy 200 ezer liter szén-dioxidot megkötve. A sok zöld mentálisan is feltölt, csökkenti a zajszennyezést és számtalan élőlénynek otthont biztosít.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Daniele Marcotulli (@daniele_marcotulli) által megosztott bejegyzés

Az épületet tartó acéloszlopok egy fára emlékeztetnek, a hatalmas fatörzsek segítenek a 63, vörösfenyő zsindellyel borított lakóegység alátámasztásában. A koncepció szerint a külső és belső tereket a zöldek, a levelek és ágak kötik össze. A rengeteg zöld, a fával borított falak, a minikertek és óriás dézsák kellemes környezetet biztosítanak. Az itt élők szinte egy erdőben érezhetik magukat. A lakóegységek különböző méretűek, illeszkedve a teraszok szokatlan alakjához.

A projekt célul tűzte ki azt is, hogy energetikailag hatékony legyen, ezért geotermikus energiát használ a fűtéshez és a hűtéshez.

Az esővizet összegyűjtik, avval locsolnak és természetes a szellőztetés megoldása is. Mindezt folyamatos szigetelés és hatékony napvédelem egészíti ki. Csupa-csupa zöld veszi körbe az itt élőket, a belső udvaron 50 fa nő, a felső lakásokhoz pedig még tetőkert is tartozik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rebecca ✈ Solo Traveler (@the_hostel_addict) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MyEyes (@my_eyes_0_0) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FrancescO NugarA (@zartan_hinrg) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Antonio (@antonio.scirocchi) által megosztott bejegyzés

Forrás: themindcircle.com