Mit tehetünk mi, szemtanúként?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság, az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy a költési időszak kezdete előtt, az év első három hónapjában lehet és kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amik áprilistól tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.

A tapasztalatok alapján a három leggyakoribb olyan tevékenység, ami az ország lakosságát és az önkormányzatokat leginkább érinti, és a nem megfelelő ütemezés miatt évről évre visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémát okoz: az épületfelújítások kapcsán a fecskefészkek eltávolításának engedélyeztetése, végrehajtása; a sérült vagy áramütésveszélyes fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele; valamint a fák és bokrok kivágása.

Utóbbit sajnos sokan végzik a tilalmak ellenére még áprilisban vagy később is. Természetesen időnként szükségessé válhat fásszárúak kivágása, ám a munkák zöme jól tervezhető és ütemezhető az őszi-téli időszakokra is. A felesleges és káros gyakorlat védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges elüldözését és akár sérülését, pusztulását okozza. Jó hír azonban az, hogy társadalmi összefogással, felelős állampolgárként a hatóságokkal együttműködve tehetünk ez ellen! Fontos lenne, hogy közös erővel érjük el a változást azzal, hogy jelentjük a törvénytelen eseteket!

Mit tehetünk mi, ha szemtanúi vagyunk egy ilyen esetnek? Ennek menete az internetnek is köszönhetően rendkívül gyors és egyszerű:

Bizonyító fotók készítése a ma már szinte mindenkinél ott lévő okostelefonnal. Ezt követően néhány soros tájékoztató e-mail küldése a helyszín, időpont, cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, ennek hiányában a hivatal központi címére, valamint a másolatban a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság címére is, vagy önkormányzati érintettségnél a polgármester címére is. Amennyiben nem kapunk választ, csúcsszervként a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához forduljunk. További információt az MME honlapján találunk – a szervezet kampányt is indított a tájékoztatás érdekében.

Forrás: www.mme.hu