Sikeres tesztek.

2021-ben nagy vihart kavart az a tény, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségek csökkentésének érdekében a brit biotechnológiai cég, az Oxitec megkapta az engedélyt ahhoz, hogy az Egyesült Államokban szabadon engedjen 2 milliárd génmódosított szúnyogot. A vérszívókat Floridában és Kaliforniában engedték ki, hogy élesben is teszteljék a kísérletek során már működőképesnek bizonyult módszert.

A genetikailag módosított hím szúnyogok terméketlen utódokat nemzenek, ami a várakozások szerint a helyi populáció és a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedésének csökkenéséhez vezet.

Az Oxitec által előállított, módosított hím rovarok az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) egyedei, ez a faj számos betegség terjesztésért felel, így például a zika, a dengue, a sárgaláz vektora. Amikor ezek a hímek az őshonos nőstényekkel párzanak, akkor állítólag nőstény lárvák születnek, amelyek már az imágó kor elérése előtt elpusztulnak. Mivel csak a nőstények szívják a vérünket, a módosított rovarok nem jelentenek veszélyt ránk nézve.

Aedes aegypti CDC-Gathany

Az Oxitec módszere jó példája a steril rovar technikának, amelyet már korábban más kártevőknél alkalmaztak. A szúnyogok szabadon bocsátását azonban nem fogadja teljes egyetértés: a projektet tüntetések kísérik, sok állampolgár tiltakozik a módszer ellen, mások pedig azt hangoztatják, hogy beláthatatlan környezeti vagy egészségügyi következményekkel járhat az akció.

2019-ben egy tanulmány arról számolt be, hogy a módosított szúnyogok utódainak kis százaléka mégis túlélte a kísérletet és a géneket továbbadta, terjesztette a populációban. Noha a tudósok cáfolták az állításokat, mert azok nem meggyőző bizonyítékokon alapultak, a tanulmány mégis nagy vitákat gerjesztett.

Eközben az Oxitec adatai arról tanúskodnak, hogy jelentős mértékben csökkent a helyi szúnyogpopuláció és Brazília hivatalosan is jóváhagyta ezen szúnyogok alkalmazását 2020-ban. A hatóságok kiállnak amellett, hogy a módosított rovarok nem jelentenek veszélyt az emberekre, élőlényekre és a környezetre.

Az Oxitec hangsúlyozza, hogy a génmódosított szúnyogok nem csípnek, biztonságosak, nem mérgezőek és a populáció önmagát kontrollálja.

Tájékoztatásuk szerint a rovarok nem jelentenek veszélyt sem az emberekre, sem a környezetre. Eddig már több mint egymilliárd szúnyogot engedtek világszerte szabadon, de ehhez kapcsolódóan nem írtak le semmiféle negatív hatást. A szabadföldön végzett pilot kísérletek demonstrálják, hogy a technológia a csípő invazív nőstény szúnyogok elleni védekezésre használható.

A sikeres 2022-es szezont követően az Oxitec már bejelentette, hogy 2023 áprilisában megkezdik a kísérlet 3. szezonját is. A szúnyogokat Floridában engedik szabadon. A kihelyezett speciális ládához mindössze vizet kell adni – a boxokat önkéntesek magánbirtokain terítik. Természetesen a szúnyogokat folyamatosan nyomonkövetik, monitorozzák és összehasonlítják a kezeletlen területek adataival is. Az idén kiengedett nem csípő, hím szúnyogok száma nem fogja elérni a 3 milliót.

A 2022-es eredmények szerint a hím szabadon bocsájtott szúnyogok szétterjedtek a területen, képesek voltak rátalálni a nőstényekre, szaporodni velük és így csökkenteni a helyi populáció nagyságát.

Az Oxitec biztonságos, fenntartható és célzott biológiai kártevőirtó technológiája ártalmatlan a helyi ökoszisztémára és bizonyítottan kontrollálja a fertőzéseket terjesztő Aedes aegypti szúnyogot, amely veszélyt jelent Floridában és az USA más részein. A génmódosított szúnyogok használatával a remények szerint hosszútávon szükségtelenné válik a vegyszeres szúnyoggyérítés.

Forrás: www.keysmosquitoproject.com

A kiemelt kép illusztráció.