Kiváló fotótéma a gyönyörű fénysugár.

Egy csapatnyi amatőr ég-kémlelő Kanadában, Albertaban tevékenyen részt vett abban, hogy a tudomány felfedezzen egy különös égi jelenséget, ami a Steve elnevezést kapta.

Igen, Steve. Tényleg így hívják a lenyűgöző világos, lilás fénysávot, amit a lelkes kanadai csoport tagjai kezdtek aktívan fotózni. A jelenséget már pár évvel megfigyelték az égbolton, és úgy vélték, hogy egyfajta proton sarki fényről van szó.

Azonban amikor az amatőr csillagászok egy professzorral, nevezetesen Eric Donovan-nal találkoztak, ő kijelentette, hogy a proton sarki fények nem láthatóak szabad szemmel, így amit felfedeztek, az bizonyára valami más. Hasonlít egy hagyományos sarki fényívre, de a színe eltér attól. A fénysugár a Hudson öbölből látszott, egészen Alaszkáig megfigyelték, és különös lila varázslatként jelent meg az égen.

https://www.instagram.com/p/BTUhQE-hmOl/

Szemben az örökösen izgő-mozgó sarki fénnyel szemben, Steve nem mozog, így remek fotótémaként viselkedik. Statikus fényként viselkedik, az egyik fotós elmesélte, hogy még 15 perccel később is ugyanott volt, ahol meglátta, mintegy megvárta, amíg ő olyan helyre ért, ahonnan jól lencsevégre kaphatta.

https://www.instagram.com/p/BTU2lyHBg_j/

A kutatók már tudják, hogy Steve egy nagyon gyors és forró gázmozgás, kb. 6 km/sec sebességgel, nyugat felé tartó iránnyal, de még sok a tisztázatlan kérdés.

https://www.instagram.com/p/BTU2lyHBg_j/

Eközben az amatőr csillagászok Steve-nek kezdték a jelenséget nevezni. Az ötlet egy animációs filmből származik, ebben egy csapat állat nevez el Steve-nek egy nem ismert jelenséget.

https://www.instagram.com/p/BTUzomHF2uL/

https://www.instagram.com/p/BRM6EfQAS1Q/

https://www.instagram.com/p/BTVGTlYAuGp/

https://www.facebook.com/vanexusphotography/photos/a.620543951381195.1073741837.618036128298644/1045925768843009/?type=3&theater

A legviccesebb az, hogy az elnevezés most betűszóként is megállja a helyét. Azt is jelentheti ugyanis, hogy „sudden thermal emission through a velocity enhancement”, azaz hirtelen hőkibocsátás, sebességnövelés révén.

Forrás: HouseBeautiful