Védett szépség.

Bánáti, bánsági, de mecseki bazsarózsa néven is ismert az a különleges növény (Paeonia officinalis subsp. banatica), amelynek legfontosabb élőhelyét a Zengő gerincén találjuk. Magyarországon 1982 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke jelenleg 250 000 Ft. Eredetileg önálló fajként került leírásra, később a piros bazsarózsa alfajaként tekintettek rá.

Botanikai kutatások szerint a bánáti bazsarózsa a Mecsekben preglaciális idők reliktuma, azaz átvészelte a jégkorszak glaciális időszakait is.

A bánáti bazsarózsa pannon flóraelem, a Kárpát-medencében endemikus. Becslések szerint az egész világ állományának 90%-a Magyarországon él, de feljegyezték Romániában a Bihar-hegységben, a Temes és az Alduna vidékén, Szerbiában a Delibláti-homokvidéken, Horvátországban a Tarcal-hegységben is.

Hazánkban először Kitaibel Pál jegyezte le Hosszúhetény és Pécsvárad között, 1799-ben, vélhetően egyedül itt fordul nálunk elő.

A meszes, tápanyagban bővelkedő humuszos, laza erdőtalajokon, dombvidéki molyhos-tölgyesekben, cseres- és gyertyános-kocsánytalan tölgyesekben, illetve gyepekben, erdőszéleken él. A félárnyékos helyeket kedveli, de jól tűri a teljes megvilágítást is. A Mecsekben sajátos mikroklímát, védett helyzetet élvezhet a virágba boruló több tízezer tő.

2011 05 07 Árpádt.-Hosszúh. 036

A növény maga nem fásodó szárú, felálló, el nem ágazó, egyvirágú, 40–60 cm magasságú. A magányosan álló virágok nagyok, de nem teltek. Virágzási ideje az időjárás függvényében május, június eleje is lehet. Érdekesség, hogy korábban gyógyászati célra is gyűjtötték, epilepszia ellen, görcsoldóként, hánytatóként használták.

Most kellemes tavaszi túrák keretében mi is megcsodálhatjuk a Mecsek gyöngyszemét.

2023. április 22-23-án Hosszúhetény határában a Nagy-mező, Arany-hegy Természetvédelmi Területen indulnak vezetett kirándulások. A művelt földekkel, kiskertekkel övezett zöld sziget számtalan botanikai ritkaságot őriz, köztük a fokozottan védett bánáti bazsarózsát. A világon már csak hazánkban találkozhatunk a magas természetvédelmi értékű, védett növény életképes populációival.

Bánáti bazsarózsák a Somos-hegyen

A túra indulási pontja: Hosszúhetény, Széchenyi utca 12. szám előtti Információs Pont. Április 22-én, szombaton és április 23-án, vasárnap is indulnak turnusok.

A túra hossza kb. 3,5-5 km, időtartama: 1,5-2 óra

A túrákon a részvétel ingyenes!

A részvételhez ajánlott az előzetes jelentkezés, mivel egy-egy csoport létszáma maximum 50 fő lehet. Jelentkezni lehet az info@kezmuhely.hu mail címen, illetve +36302811102 telefonszámon. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.

Az élménytúrákat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának munkatársai, a Hosszúhetényi Turista Egyesület (HOTE), valamint a Hosszúhetényi Falusi Turizmus Egyesület képzett szakemberei vezetik.

További információ: ddnp.hu

Kiemelt kép: Pannon Televízió Pécs