Felfelé gurulás.

A gravitáció egy olyan erő, ami mindenhol hat a Földön. Vagy mégsem? Léteznek olyan helyek, ahol a dolgok nem úgy viselkednek, ahogy kellene: lefelé helyett felfelé gurulnak vagy épp nem esnek le onnan, ahonnan „illene”.

Itt egy kicsit úgy érezhetjük magunkat, mintha az űrben lennénk:

Kyaikitiyo Pagoda (Aranyszikla sztúpa), Burma

Burma aranysziklája bizonytalanul egyensúlyoz egy hegy tetején. A legenda szerint Buddha hajszálán tartja magát fenn a hatalmas kődarab. Egyedülálló látvány, és bár azt hinnénk, hogy mindjárt le fog zuhanni a mélybe, valójában már évezredek óta ott áll.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Imanol (@imanol.b_) által megosztott bejegyzés

Rejtélyes út, Jeju, Dél-Korea

Dél-Koreában a Jeju szigeten különleges körülmények uralkodnak. A dolgoknak normál esetben a dombról lefelé kellene haladniuk, de az itteni útszakaszon ez fordítva történik és felfelé haladnak, ha nem hajtja őket motor. Valójában egy optikai illúzióról van szó.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

??? ??☀️☀️☀️BJ (@babysgy) által megosztott bejegyzés

Rejtélyes hely (Mystery spot), Kalifornia, USA

Ez a ferde faház rengeteg turistát vonz, sokan szeretnének fura dolgokat megtapasztalni. A 1930-as években fedezték fel, hogy itt a golyók felfelé gördülnek, az emberek pedig úgy tudnak előre dőlni, hogy nem esnek orra.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vin (@vinhearts) által megosztott bejegyzés

 

Mágneses domb, Ladakh, India

Erre a helyre gyakran úgy hivatkoznak, mint egy nulla gravitációval rendelkező területre, mivel az itt haladó járművek különösen mozognak a dombon felfelé.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

India Travel Life ✈️ (@indiatravellife) által megosztott bejegyzés

Hoover-gát, Nevada, USA

Nagyjából 1 millió látogató keresi fel minden évben a Hoover-gátat – ők nem csak a hatalmas építményt csodálják meg, de a gravitációt meghazudtoló viselkedését is. A víz nem zúdul ugyanis le a gát szélén, hanem visszafolyik. A különös jelenség magyarázata állítólag a gát kolosszális struktúrájában keresendő: a szakértők szerint olyan erős az áramlása, hogy a vizet felfelé mozgásra kényszeríti.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marion Uyeyama (@liluyeyama3) által megosztott bejegyzés

Gravitáció-domb, Aragac-hegy, Örményország

Az Örményország legmagasabb csúcsának lábainál lévő dombon mintha nem működne a gravitáció. A folyók itt felfelé folynak, a kocsik felfelé gurulnak és a kirándulóknak is sokkal jobban kell dolgozniuk lejtmenetben.

Mágneses-domb, Moncton, Kanada

Ezen a területen is a látszólag dombon felfelé guruló autók jelentik a szenzációt. A jelenséget először az 1930-as években vették észre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ali Ponder (@justakrazymom) által megosztott bejegyzés

Rua Do Amendoim (Földimogyoró utca), Brazília

Van egy utca Brazíliában, ahol egy pillanatra úgy érezhetjük, hogy megbolondultunk. Az autók felfelé kezdenek gurulni és eközben még fel is gyorsulnak. A szakértők szerint mindez optikai csalódás, de vannak, akik úgy vélik, hogy a jelenség magyarázata a terület alatt fekvő hatalmas vasérclerakódás lehet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BH é Massa! (@bhemassa) által megosztott bejegyzés

Hudson-öböl, Kanada

Ehhez a helyhez semmi sem fogható: egyszerűen hiányzik a gravitáció, ahogyan azt megállapították az 1960-as években. Itt az emberek is kevesebbet nyomnak a szokásos súlyuknál, ami bizonyára a legtöbbünk számára remek hírt jelent.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Raoul Canetti (@raoulcanetti) által megosztott bejegyzés

Forrás: www.thetravel.com