Kicsi a bors, de erős.

Afshin Esmaeil Ghaderzadeh immár hivatalosan is a világ legalacsonyabb embere 65,24 cm-es magasságával. A 2002. július 13-án született Afshin az örökranglistán a negyedik helyet foglalja el, 7 cm-rel alacsonyabb, mint az előző csúcstartó, a 36 éves kolumbiai Edward “Niño” Hernandez.

A 20 éves fiúnak a hivatalos rekord hitelesítéséért Dubajba kellett repülnie, ahol 24 órán belül háromszor is megmérték, hogy rendkívül pontos eredményt kapjanak. Ha már Dubajban járt, a szabó és a fodrász mellett beiktatta a világ legmagasabb épületének, a Burj Khailfa-nak a felkeresését is.

Afshin egy távoli kis faluban él, Bukan régióban, Iránban. Nagyon pici súllyal, 700 grammal született, most is csak 6,5 kg-ot nyom.  Az élete Irán északi részén nem egyszerű. Apró termete miatt nem tudott iskolába járni, csak nemrég tanulta meg leírni a nevét. Folyamatosan kezelésekre jár, fizikailag gyenge, de szellemileg teljesen ép az édesanyja szerint, kurdul és perzsául is beszél. Ugyanakkor remekül használja az okostelefonokat, csak éppen cipelni nem tudja őket, mert számára igencsak nehezek.

Különleges adottságai miatt sajnos munkát vállalni sem tud, családjával szerényen élnek, a szülők mindent megtesznek, keményen dolgoznak a fiúkért. Afshin nagyon kedves, nyitott személyiség, rendkívül népszerű a helyiek körében, mindenki Mohamadnak becézi.

Afshin az ideje legnagyobb részében rajzfilmeket néz, vagy a közösségi médiát böngészi. Egy barátja segíti abban, hogy a követőivel tudjon kommunikálni az Instagramon is. Óriási rajongója Tom&Jerrynek és bevallja azt is, hogy a macska a kedvence. Szereti a futballt, egy iráni focicsapatnak szurkol, kedvence az iráni Ali Daei mellett Cristiano Ronaldo.

Noha a fiú boldog, azért nem tagadja, hogy szívesen élne úgy, mint a normál emberek és lehetne autója is akár, amit vezethetne. Egyedül a faluban sem tud közlekedni, az egyik szülője mindig elkíséri. Néha azt is kéri, hogy cipeljék. Ruhát sem talál magára, hiszen csak a gyerekruhát között válogathat, ezért általában egyedileg készíttet magának öltözéket.

Afshin sajnos sosem tudott sportolni, viszont imád táncolni. Legjobban az iráni kurd zenére szereti ropni. Számára a Guinness-rekord olyan, mint egy álom. Mivel szereti, amikor figyelnek rá, ettől különlegesnek érzi magát, most igazán boldog. Ugyan kicsi, de tervei annál nagyobbak a jövőre nézve, az az álma, hogy segíteni tudjon a szüleinek. Ez a globális figyelem, ami most ráirányul, minden bizonyára valóra váltja majd az álmát.

Forrás és képek: www.guinnessworldrecords.com