Mór hatás.

Setenil de las Bodegas egy különleges hangulatú városka Spanyolország délnyugati részén. A település arról vált híressé, hogy egy része a folyó szurdokvölgyének sziklafalaival olvadt össze.

Az itt található házak úgy épültek, hogy a már meglévő barlangokat nagyobbítják meg egy külső fal hozzáadásával.

Setenil ugyanakkor húsárujáról is ismert, főként a chorizo-ról, de érdemes itt megkóstolni a mennyei édességeket is. A barlangokat már 12 ezer éve is lakták, a városka azonban csak a 8. században indult fejlődésnek, amikor a mórok megérkeztek. A vár a 12 század körül épülhetett.

Setenil de las Bodegas-5

A hagyomány úgy tartja, hogy a falu katalán neve a latin ’septem nihil’ kifejezésből származik (hétszer semmi) és arra utal hogy a mór települést csak hetedjére sikerült a keresztényeknek elfoglalniuk 1484-ben. Setenil stratégiai fontossága miatt a győzelmet egész Kasztíliában ünnepelték.

A település teljes neve a 15. századból ered, amikor az új keresztény telepesek az arab olíva és mandula mellé szőlőket telepítettek és kis borászatok alakultak (bodegas). Mára a filoxéra miatt az ültetvények elpusztultak, de az olíva és mandulafák még mindig zöldellnek.

Setenil de las Bodegas-3

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas

Forrás: themindcircle.com