Nagyon kevés halat eszik a magyar.

A magyar ember asztalán valamikor a hal volt az egyik leggyakoribb fogás, mára viszont egész Európában sereghajtók vagyunk. Dacára annak, hogy tavaink, folyóink tele vannak ízletes halakkal, és pontosan tudjuk, hogy milyen egészséges a halak húsa.

Az OMÉK-on indult most útjára a „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő kampány, amely harcot hirdet a szálkák ellen. Öt napon keresztül várják a látogatókat látványfőzéssel, kóstoltatással, fotó kiállítással, előadásokkal, egy 20 ezer literes óriásakváriummal, valamint gyermekeknek szánt tartalmas időtöltéssel. A megnyitó után a „Kapj rá!” stand látványkonyhájában Nyíri Szása séf hazai halakból készült ételkölteményeinek elkészítését nézhették és kóstolhatták meg az érdeklődők.

A halételek kedvelői, valamint az újdonságok iránt nyitott ínyencek a kiállítás öt napja alatt látványfőzéseken vehetnek részt, és halas ételkülönlegességeket kóstolhatnak. A kiállítók célja, hogy széles körben megismertessék azokat a halkészítési technikákat, amelyekkel a hétköznapokban is egyszerű, ízletes halételeket lehet készíteni.

Útjára indult egy internetes oldal is (www.halramagyar.hu), amelyen keresztül a lakosságot igyekeznek tájékoztatni a halfogyasztásról, annak előnyeiről, a hal elkészítésének lehetséges módjairól.

Tudjuk, hogy az egészséges táplálkozási ajánlások alapján minden korosztály számára hetente legalább 1-2 alkalommal javasolt a halfogyasztás kedvező zsírsav összetétele, fehérjedús tulajdonságai, valamint könnyű emészthetősége miatt. A tapasztalatok szerint idősebb vidéki lakosok szeretik a halat, így elsősorban a 25 év alatti korosztály megszólítását tűzték ki célul most a szakemberek.

Magyarországon rettenetesen kevés halat eszünk, az éves halfogyasztásunk a maga 5-6 kilós mennyiségével messze elmarad az 26 kilós európai átlagtól. Ezzel az értékkel hazánk az Európai Unió tagállamai körében az utolsó helyen áll. Ráadásul a halfogyasztásunk negyven százaléka a karácsonyi időszakra koncentrálódik, azaz sokan egy évben egyszer, az ünnepek alatt esznek csak halat. Remélhetőleg a kampány segítségével ez a helyzet változni fog.

Forrás: www.amc.hu és magyarmezogazdasag.hu