Nincs idő a pazarlásra.

Kötelező lesz napelemmel ellátni minden újonnan épült házat 2025 áprilisa után Tokióban. A japán fővárosban bevezetendő rendelet célja egyértelműen az, hogy a CO2 kibocsátását csökkentsék. A városvezetés által elfogadott szabályozás 50 nagy építtető cég számára írja elő, hogy az épülő házakat (legfeljebb 2000 m²-ig) megújuló energiaforrásokkal, főként szolár panelekkel lássa el.

Tokióban csupán az épületek 4%-án találunk napelemet. A városvezetés eltökélt abban, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását felére csökkentse 2030-ra a 2000-es szinthez képest.

Japán a világ ötödik legnagyobb CO2 kibocsátójaként vállalta, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet, de nehézséget jelent, hogy erősen függ a széntüzelésű hőerőművektől, mivel a 2011-es fukusimai katasztrófában a nukleáris reaktorainak nagy része megsemmisült.

A szigetországban a globális klímaválság mellett elhúzódó energiaválsággal is küzdenek az ukrajnai háború miatt. Ahogy a vezetők fogalmaztak: cselekedni kell, most nincs idő a pazarlásra.

Forrás: www.reuters.com