Évezredes óriások.

1964-ben Nevadában kutatási célokra kivágtak egy simatűjű szálkásfenyőt, a Prométeuszt. A vizsgálatok szerint a növény akkor 4682 éves volt. Vagyis amikor a magja kicsírázott, a Stonehenge még meg sem épült.

Ezt követően egészen az elmúlt időszakig a kaliforniai White Mountains-ban élő Matuzsálemet tekintették a világ legidősebb fájának. Az ugyancsak simatűjű szálkásfenyő pontos kora nem egyértelmű, nehéz meghatározni teljes biztonsággal, a szakértők kb. 4800 és 5000 év közé teszik. Matuzsálem egy ősi fenyőerdőben él, a pontos helye azonban titok, így kívánják védeni őt. A vandalizmus vagy a túl nagy turista-áradat sajnos potenciális veszélyt jelent a korelnök esetében. Maga a terület látogatható, de hogy ezen belül pontosan mik a fa koordinátái, az nem ismert.

Míg a simatűjű szálkásfenyők akár 5000 évig is élhetnek, kiderült, hogy egy patagóniai ciprus még őket is túlszárnyalhatja A Dédnagypapa (Gran Abuelo) egy 28 méter magas, 4 méteres törzsátmérővel rendelkező fa, amely vélhetően a világ legidősebbje.

2022-ben a chilei környezetvédő tudós, Jonathan Barichivich úgy becsülte, hogy az Alecre Costero Nemzeti Parkban élő patagóniai ciprus 4853 éves, azaz Matuzsálemnél is idősebb. A kérdés még mindig vitatott, mivel a kutató a számításait statisztikai modellezésre alapozta, szemben a hagyományos eljárással, amikor mintát vesznek a fából az elemzéshez. A fa tehát rekorder lehet, de egyelőre hivatalosan nem ismerik el korelnökségét. A vita eldöntése azért sem egyszerű, mert az évgyűrűk számlálgatása a mintavétel alapján károkat okozhat a fában, sőt akár el is pusztíthatja azt.

Forrás: www.discoverwildlife.com

A kiemelt kép illusztráció.