Szlovákiából járhat át a mackó.

Nem az első eset, hogy egy barnamedve téved át Szlovákiából: évről-évre előfordul, hogy a határon átkóborol egy mackó. Van, amikor csak nyomokat hagy, máskor esetleg fényképen is sikerült megörökíteni a vadat.

Most a helyi vadásztársaság vadkamerája rögzített egy állatot a Heves megyei Istenmezején. A bundás mackó egy fa körül tűnt fel este 7 óra után, majd negyedóra múlva tovább állt. A helyi vadászok szerint az első nyomokat 3-4 éve fedezték fel, és bár hozzátették, hogy vélhetően nem helyi medvékről van szó, valószínűleg a szomszédos Szlovákiából tévednek át, azonban egyre gyakrabban jelennek meg. Ezen a környéken nem ez az első medveészlelés, azonban eddig csak nyomokat találtak.

A nemzeti park munkatársa elmondta, hogy a határtól messzebb, a Bükk déli oldalán is találtak medvére utaló nyomokat. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a medvék megjelenésével nem lettek veszélyesebbek az erdők, ezek az állatok ugyanis az embert nem tekintik sem vetélytársnak, sem tápláléknak, így inkább félrehúzódnak, és kerülik a találkozást.

Forrás: erdeiprogramok.hu