Meg szeretnél szabadulni felesleges kilóidtól? A nyers, feldolgozatlan élelmiszerek, köztük a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sikeresen lefogyjunk és egyúttal egészségesebbé váljunk.

A gyakran tetemes mennyiségű sót, zsírt és cukrot, valamint kalóriát tartalmazó túlfinomított, feldolgozott élelmiszerekkel szemben a zöldségek és a gyümölcsök jelentik a valódi alternatívát.

A gyümölcsök és zöldségek vitaminokat, ásványi anyagokat, továbbá élelmi rostot tartalmaznak; ezek pedig elengedhetetlenek az egészségünkhöz.

Ha fogyni szeretnénk tehát, hagyjuk el a feldolgozott élelmiszereket és iktassuk be az étrendünkbe ezeket a jótékony hatású gyümölcsöket és zöldségeket – hetente legalább néhány alkalommal.

Alma

Egy közepes méretű alma mindössze 75 kalóriát tartalmaz, mégis kiváló szolgálatot tesz éhségérzetünk csökkentése érdekében. A tartósan kalóriaszegény diétát követők gyakran fogyasztanak a gyümölcsből, hogy a szigorú diétát általa megkönnyítsék.

Alma

Egy tanulmány szerint, ha a főétkezést megelőzően 15 perccel megeszünk egy almát, a főétkezés alatti kalóriabevitelünk akár 15 százalékkal is csökkenhet. Egyetlen alma a napi ajánlott élelmi rost mennyiségének több mint 15 százalékát fedezi! Mindez fényesen bizonyítja az alma egészségünkre gyakorolt jótékony hatását.

Kelkáposzta, fodros kel, mángold, paraj

Bár a különböző leveles zöldségek mind eltérő mennyiségben tartalmaznak élelmi rostot és vitamint, tanulmányok egész sora igazolja, hogy bármelyik fogyasztása jelentős mértékben javít étrendünk minőségén: rengeteg vitaminhoz, ásványi anyaghoz és rosthoz juthatunk általuk, miközben kalóriatartalmuk csekély. Egy csészényi fodros kel például csupán 34 kalóriát tartalmaz!

Kelkáposzta

Ha tehát kedveljük a levélzöldségeket, nem kell visszafognunk magunkat: fogyasszunk belőlük bőségesen! A salátaöntetekkel azonban bánjunk csínján: ha nyakon öntjük velük a nyers zöldféléket, igencsak megnöveljük a felesleges kalóriabevitelünket!

Brokkoli

A brokkolit a legegészségesebb zöldségfélék között tartjuk számon. Kalóriatartalma igen alacsony, egy csésze brokkoli körülbelül 31 kalóriát tartalmaz. Ne fogyasszuk túl sok vajjal vagy sajttal, és salátaöntetben se ússzon a nyers brokkoli, ha nem akarunk ezzel a rendkívül egészséges zöldségfélével együtt tonnaszám üres kalóriát bevinni a szervezetünkbe.

Brokkoli

Áfonya, málna, eper és más bogyós gyümölcsök

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcsök közül a bogyósok tartalmazzák a legtöbb antioxidánst. Listánkon még a korábban említett szuperegészséges fodros kelt is megelőzik. További fantasztikus tulajdonságuk, hogy bár az ízük igencsak édes, a többi gyümölcshöz képest viszonylag alacsony a glikémiás indexük. Magas a C-vitamin tartalmuk, és egyéb vitaminokat is jócskán tartalmaznak, továbbá nagy arányban tartalmaznak élelmi rostot.

Áfonya

Egy csésze bogyós gyümölcs kalóriatartalma jóval 100 alatt van. Egy csésze málna például 64 kalóriát, egy csésze szeder 62 kalóriát, míg egy csésze eper mindössze 48 kalóriát tartalmaz! Csak arra ügyeljünk, hogy fogyasztásukkor ne legyen a kezünk ügyében a tejszín és a cukor! (Hogy a cukros lében eltett befőtteket ne is említsük!)

Édesburgonya

A fogyókúrás élelmiszerek listáján jellemzően nem szereplő “rendes” burgonyával ellentétben az édesburgonya hihetetlenül egészséges és hasznos, ha diétára kerül a sor. Kiváló C-vitamin, B12-vitamin és D-vitamin forrás, gazdag továbbá ásványi anyagokban, vasban és magnéziumban. Vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Édesburgonya

Van esetleg olyan kedvenc gyümölcsöd vagy zöldséged, ami lemaradt a listánkról, pedig itt lenne a helye? Ha igen, szólj hozzá, írd meg, melyik az és miért!