Koncert a zöldeknek.

Barcelona kivételes szigorral zárta be a kapuit a pandémia idején, hiszen a nagyvárosban magas volt a fertőzöttek száma. Az operaház (Gran Teatre del Liceu) is szüneteltette a koncerteket, előadásokat. Szerencsére azonban semmi sem tart örökké, nemrég újra kinyitotta a kapuit a zene fellegvára, és megtartották az első koncertet. A megnyitón azonban rendhagyó módon nem nézők, hanem növények “ültek” a közönség soraiban.

A szokatlan hallgatóság 2292 növényből állt, ők voltak az első nézők az újraindulás után. A leveles zöldek – fikuszok, könnyezőpálmák – csendben, zaj nélkül hallgatták végig a muzsikát.

Az ötlet egy konceptuális művésztől, Eugenio Ampudiától származik, a koncertet élőben közvetítette az intézmény weboldala is. A hallgatókat néhány közeli kertészet szállította a helyszínre. A műsoron ez alkalommal Puccini Crisantemi című műve szólt az UceLi Quartet előadásában.

Fotó: Gran Teatre del Liceu
Fotó: Gran Teatre del Liceu

Ampudia azt reméli, hogy a rendhagyó előadás arra ösztönöz minket, hogy mélyebben elgondolkozzunk a természettel való kapcsolatunkon és a fenntarthatóság eszméjén. Egy korszak végén vagyunk, ami azt jelenti, hogy bizonyos dolgokon változtatnunk kell. Nem ugyanabban a világban élünk, mint 90 nappal ezelőtt, mindenre reflektálnunk kell, amit teszünk.

Fotó: Gran Teatre del Liceu
Fotó: Gran Teatre del Liceu

Mivel a növények válaszolni tudnak a zene által keltett rezgésekre, biztosan nem voltak passzívak – még akkor sem, ha nem tudtak tapsolni. Most, hogy a koncertnek vége, minden egyes növény egészségügyi dolgozókhoz kerül – apró gesztus ez köszönetként, a rengeteg munkáért.

Forrás: mymodernmet.com