Madarat tolláról, művészt a madártolláról.

A művész, aki varázslatot űz a madártollakkal: Chris Maynard. Az elképesztő finomságú toll-műveket alkotó Chris csak bizonyos, nem védett fajok tollával dolgozik. Így például sas vagy sirály toll nem szerepel a művein. Ezek a madarak ugyanis minden részüket tekintve védettek.

A korábban entomológusként és biológusként dolgozó, Washington államban (USA) élő Maynard 2008 óta tevékenykedik főállású művészként. 12 éves kora óta bütykölt madártollakkal, de csak tavaly kezdte tudatosan elrendezni és lefényképezni a munkáit. Saját menedzselésében mutatja be a lélegzetelállító szépségűvé faragott tollait.

A tollakat állatkerti papagájoktól, fácánoktól, pulyáktól gyűjti, de néha a közeli madárházakban is körülnéz. A begyűjtött tollakat vízzel és sóval tisztítja meg. Ezután megszárítja, majd fagyasztással szabadul meg az esetleges atkáktól.

Varázslatos madártollak “Feketerigók 3.” Európai varjú tollából. Fotó: Chris Maynard

A megfelelő toll kiválasztása nem pusztán a szín alapján történik, sokkal fontosabb a textúra és a méret. A madarak tollazata egy egyeden belül is hihetetlen változatos, nem egyforma tollak borítják ugyanis a madár testét.

A stúdiójában Maynard gyakran látható csipesszel, szikével, ollókkal felfegyverkezve, nagyítóval az orrán. „Az apám szemsebész volt, örököltem egy csomó szerszámot tőle.” – meséli a művész. Édesanyjától is sok mindent örökölt, ő ugyanis hivatásos képzőművész.

Varázslatos madártollak “Ágon üldögélve.” Pulykatollak. Fotó: Chris Maynard

Varázslatos madártollak Válogatás pulykatollakból. Fotó: Chris Maynard

Varázslatos madártollak “Varjak a fán.” Siketfajdtoll. Fotó: Chris Maynard

A tollak pehelysúlyúnak, törékenynek, finomnak tűnnek, de valójában nagyon is kemény történetek húzódnak mögöttük: óceánok átrepüléséről, hegyek közti repkedésről, túlélésről: Maynard ezeket szeretné elmesélni az alkotásaival.