Ismerd meg őket és szavazz!

A Magyar Rovartani Társaság és a Magyar Természettudományi Múzeum idén nyolcadik alkalommal várja a szavazatokat az Év rovara 2018 cím jelöltjeire.  A három rovar mindegyike mosta vizekhez kötődik: a közönséges keringőbogárra, az óriás-szitakötőre és a tavi molnárpoloskára adhatjuk le a voksunkat. Idén kiemelt cél, hogy a vizes élőhelyekre, megőrzésükre hívják fel a figyelmet.

A december 6-án, éjfélkor záruló szavazáshoz kötődő kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Csak így ismerhetjük meg jobban az összefüggéseket, a természetben zajló biológiai folyamatokat, változásokat.

A közönséges keringőbogár a kis tavacskákból, patakokból lehet ismerős: azok felületén találjuk, amint körök, hurkok vagy nyolcasok mentén halad. Ragadozó bogár, a víz felszínére esett, vagy ott sodródó legyengült rovarokkal táplálkozik.

Az óriás szitakötőt nem kell senkinek sem bemutatni: a nappal repülő, szépséges, látványos megjelenésű rovar a levegő akrobatája.

A tavi molnárpoloskát a népnyelv tévesen „vízipók”-nak nevezi, nevéhez méltóan gyakran található meg tavak, víztározók parti zónájában, ahol a víz felületi feszültségét kihasználva vadászik más gerinctelenekre.

https://www.instagram.com/p/BZojDoCBO4b/?tagged=moln%C3%A1rpoloska

A jelöltekkel bővebben megismerkedni és szavazni itt lehet: mttmuzeum.blog.hu