Budapest is a listán.

A karácsonyi készülődéshez hozzátartozik a ráhangolódás: séta az adventi fények között, forralt borozás a barátokkal, álmodozás a karácsonyi portékák felett. Érdemes egy hosszú hétvége keretében körbenézni a meseszép európai adventi vásárok között!

Jöjjenek a kontinens legszebbjei:

1. Salzburg

Salzburg nem csak Mozart és a muzsika városa, de a romantikus karácsonyi hangulaté is. A karácsonyi vásárt már a 15-dik századtól kezdve tartják a gyönyörű városban, a katedrális előtti téren. A kis tereken, kanyargós utcácskákon több kisebb vásár bűvöli el a látogatókat.

2. Strasbourg

Strasbourg magát a „Karácsony fővárosa”-ként hirdeti, ami nem véletlen: nagyon népszerű a város adventi vására. A festői városban minden évben egy-egy ország mutatkozik be, idén Portugália kerül a karácsonyi forgatag középpontjába. A helyi borok, francia édességek, húsok és lepények kihagyhatatlanok, ha erre járunk!

3. Prága

Prága gyönyörű épületei szolgálnak háttérül a két legnagyobb vásárnak (Vencel tér és Óváros tér). Apróbb vásárokat rejtenek az utcácskák, a várnegyed, és a Kampa sziget is.  A világhírű cseh sörök mellett akad itt forralt bor, grillkolbász, sőt kürtőskalács is.

4. München

A Marienplatz ünnepi forgataga mindenkit magával ragad, innen lehetetlen étlen-szomjan távozni. Elképesztő háttérben zajlik Európa egyik legrégebbi adventi vására, bajor kolbásszal, forralt borral, koncertekkel, kézműves termékekkel, a város számos pontján.

5. Koppenhága

A skandináv karácsony nyugodtsága vár a dán fővárosban. A fő helyszín a Tivoli Kertek, amely erre az időre téli csodaországgá változik. Lenyűgöző a régi kikötő mentén és a Kronborg reneszánsz kastélya előtt sorakozó árusok sokasága is.

6. Párizs

Párizs nyüzsgő hangulata, gyönyörű fényei ideális hátteret adnak a karácsonyi vásárláshoz. A Champs Elysees mentén sorakozó árusok, műjégpályák, büfék hamisítatlan adventi hangulatot árasztanak.

7. Bologna

Előtérben a gasztronómia: a turrón nevű olasz nugát nem hiányozhat a vásárból, ahogy a csokiba mártott kandírozott gyümölcsöket is muszáj megkóstolni.

8. Budapest

Forralt bor, finom fogások és színvonalas, kézzel készített portékák: Budapest adventi vására régóta ismert a külföldiek előtt is. A Vörösmarty téren található fő helyszín mellett számos helyen bukkanhatunk árusokra, csodaszép fényekkel díszített utcácskákra, terekre.

9. Dublin

Varázslatos hangulat, adventi díszbe öltözött pub-ok, bolhapiac hangulat vár Írország fővárosában.

https://www.instagram.com/p/BbZZ1pKhRhL/?tagged=dublin

10. Stockholm

1903 óta tartanak adventi vásárt Stockholmban. Hóesés, forró italok, északi finomságok, kekszek, pörkölt mandula: mesekönyvbe illő karácsonyi hangulat.

11. Bécs

Egyike Európa leghíresebb adventi vásárának: elképesztő fénydíszek, illatok, óriási ajándékválaszték várja az ide látogatókat. Az egész belváros adventi díszbe öltözik, a leghíresebb és legnagyobb a Városháza előtt helyet foglaló vásár. A gyerekeket körhinta, forgó-zenélő installációk, kisvonat, pónilovaglás, műhelyek sokasága várja. A felnőttek a híres punccsal melegíthetik fel magukat.

12. Manchester

A karácsonyi vásár fénybe öltözteti a várost, 300 árus kínálja az ínycsiklandó finomságokat, szépséges ajándéknak valókat.

13. Berlin

A német főváros kiváló konyhával és pezsgő adventi élettel várja a látogatókat. A fő helyszínnek számító Alexanderplatz-on kap teret a legnagyobb vásár, itt fazekasok, kovácsok és üvegfúvók mutatják be portékáikat. Itt találjuk a több, mint 5000 égőből épült karácsonyi piramist is, Európa legnagyobbját.

 

Forrás: www.standard.co.uk