Őslakosok veszte.

Különös látványt nyújt az a páros víznyelő, amelyet Pozo de las Animas-nak, azaz a Lelkek kútjának neveznek. Az Argentínában, Mendozában, Los Molles közelében található kutak a föld alatti üregek beomlásával keletkeztek, amikor a talajvíz feloldotta a gipszlerakódásokat. A két lyukat egymástól vékony, omladozó fal választja el, ami a feltételezések szerint idővel várhatóan erodálódik és a két mélyedés így egyesülni fog.

Pozo de las Ánimas

Az északabbra fekvő tavacskának meredek oldala van, veszélyes a peremét megközelíteni, mivel jelenleg is pusztul. A lyuk nagyjából 30 méter átmérőjű és 101 méter mély, amit 21 méteres magasságig víz tölt fel.

Pozo de las animas 2

A déli víznyelő 300 méter átmérőjű, de vizuálisan sokkal kevésbé lenyűgöző. A fala ugyanis kevésbé meredek és gyér vegetáció fedi. A meder alján egy kis kékvízű tó tükre csillog.

Az elnevezés: “Lelkek kútja” egy bennszülött legendából ered, amely szerint egy csapat indiánt üldözött a rivális csoport.

Amikor leszállt az éj, a menekülők nem látták az ellenséget, így visszatértek az otthonaikba. Másnap reggel aztán ismét a keresésükre indultak és ahogy a helyszínre értek, nyögéseket és vészkiáltásokat hallottak.

Pozo de las animas

Óvatosan közelebb mentek és nagy meglepetésükre azt találták, hogy két hatalmas víznyelő keletkezett, megsüllyedt a föld az üldözők lába alatt, az előtörő víz pedig a halálukat okozta. Azóta a tavacskákat olyan  istentiszteleti helynek tartják, ahol a lelkek sírnak.

ENTRANDO NUMA FRIA

Forrás: www.amusingplanet.com