Még csizmával sem tudjuk eltaposni.

A rettegett piócákat világszerte nedves, párás területeken találjuk meg, a legtöbbjük kisebb, mint egy átlagos ember mutatóujja. Azonban akad köztük olyan faj is, amelyik valódi rémálom: az amazóniai óriáspióca (Haementeria ghilianii) a világ legnagyobb piócája.

A kizárólag Francia-Guyanában és környékén (Brazília egy részén) élő vérszívó átlagosan 30-35 cm-es, de egyes példányok akkor 46 cm-esre is nőhetnek.

Az ijesztő piócát 1849-ben írta le az itáliai természettudós, Vittore Ghiliani. Az amazóniai óriáspiócát szokatlan mérete miatt szinte rejtélyes, mitikus lénynek tekintették. Különféle történetek, legendák születtek óriási piócákról, amelyek pár óra alatt elszívták egy ember vérét, de tudományos adatok mindezt nem támasztják alá. 1899-ből származó feljegyzések szerint néhány pióca akár egy lovat vagy szarvasmarhát is képes volt megölni úgy, hogy kiszívta a vérét.

Haementeria ghilianii 4

Az amazóniai óriáspióca egy éles, tűszerű függeléket használ, ami a szájából tör elő, ezzel tudja az áldozat bőrét átlyukasztani. Ez a 10 cm hosszú képlet meglehetősen mélyen bejut a bőr alá, de nem biztos, hogy érezzük, mivel egyfajta kémiai koktél segítségével elzsibbasztja az állat ezt a területet. A pióca nyála erős véralvadásgátlót is tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy az áramlás fennmaradjon azután is, hogy az állat levált a gazdáról.

Az óriáspióca akár hónapokat is túlélhet táplálkozás nélkül, türelmesen várakozva a gyanútlan áldozatára. A sovány időszakukban inkább kicsinek tűnnek, de a testük háromszorosára-hatszorosára is növekedhet a táplálkozás során, így ha szabadon szívhatják a vért, valóban ijesztően óriásira dagadhatnak.

Erős, hosszanti izmok segítségével sokkal szívósabbak annál, mint amilyennek tűnhetnek, állítólag még azt is képesek túlélni, ha csizmával taposunk rájuk.

Forrás: www.odditycentral.com