Vízben állva.

A sókivonás évtizedek óta a gazdaság és a jólét egyik fő forrása Ugandában, de napjaink bányászai borzalmas körülmények között, egyre nagyobb bizonytalanságban dolgoznak. A jó időkben egykoron a sóbányászok megélhetése biztosított volt a munkájuk által, azonban a sótermelés rohamosan hanyatlik, a klímaválság pedig végképp betette a kaput a Nyugat-Ugandában, a Katwe-tavon dolgozók számára.

A munkások 3 fő dolgot vonnak ki a  tóból: kősó tömböket, magas minőségű sókristályokat, amiket asztali sóként értékesítenek és sós iszapot, amit a marhák sónyalóként hasznosítanak. A munkakörülmények szörnyűek. A sókivonást kézzel végzik, mind a férfiak, mind a nők, ami azt jelenti, hogy mellkasig vagy derékig kell a mély vízben órákat álldogálni. A levegő sűrű, záptojás szagú a hidrogén-szulfidtól és ammóniától, az egyenlítői Nap éget, ázik a test a sós vízben, a nedvességet elvonja a szervezetből, miközben toxikus kemikáliákkal terheli.

A munkások tudják, hogy mindez az egészségükre káros hatással bír, de gyakran nem tudják a védőfelszerelést megfizetni.

A legtöbben rögtönöznek, a férfiak műanyag szatyrot tekernek a nemi területeik köré vagy óvszert viselnek, hogy megelőzzék az extrém kiszáradást, a nők pedig lisztet öntenek a hüvelyükbe, hogy a toxikus víz számára gátat képezzenek. Ezeknek az intézkedéseknek azonban sajnos kevés hatásuk van és a szexuális egészségi problémák igen gyakoriak a Katwe dolgozói között.

A Katwe egy vulkanikus kráter, amelyet számtalan forrás táplál, ugyanakkor nincs kivezetése, ami azt jelenti, hogy a intenzív párolgás a száraz évszakban koncentrálja az ásványi anyagokat a hipersós vízben. Ahhoz, hogy a sót ki lehessen nyerni, a bányászok hatalmas, félig állandó medencéket építenek a tó szélei körül, így fokozva a párolgást. Ezeket a medencéket pálcák és sár tartja egyben.

A sóhozam azonban egyre csökken és a globális felmelegedés miatt a jövő bizonytalanná vált a Katwe-tónál is. A klíma tudósok úgy vélik, hogy Ugandában túl sok eső várható, a párolgás mértéke így nem lesz elegendő a sótermeléshez.

Forrás: www.amusingplanet.com