Egy anya története, aki túljárt a válogatós fia eszén.

Néhány évvel ezelőtt egy amerikai gasztronómiai író, Linda Miller Nicholson úgy érezte, hogy 5 éves fia rettenetesen válogat. Mivel az ételek világában meglehetősen jártas volt, elég kellemetlenül érintette, hogy ha vendégség volt náluk, és ő terülj-terülj asztalkámat varázsolt, akkor a saját gyereke nyafogott hamburgerért.

Az anya persze mindent kipróbált: színes smoothie-kat alkotott zöldségekből, mogyoróvajas vitaminbombákat készített, de a kisfiú sokkal ravaszabb volt, mint azt elsőre hitte. Végül kelkáposztapürét tett a tésztába, és így született meg a fia kedvenc galuskája. A kaját a gyerek ellenkezés nélkül belapátolta, és Linda nekilátott, hogy színes, mutatós, tápláló tésztákat készítsen.

eheto1

eheto2

Linda mára egyenesen művészetté fejlesztette a tésztakészítést. A lenyűgöző színű és mintájú tészták ráadásul ehetőek, sok zöldséget tartalmaznak, de nincs bennük mesterséges dolog. A “saltyseattle” néven az Instagram-on és a Facebook-on is megtalálható tésztaművész most egy könyvön dolgozik. Azt meséli, hogy az inspirációk bárhonnan érkezhetnek, és Linda igen elkötelezett aziránt, hogy szociális, emberjogi, közösségi, politikai kérdéseket is a tésztákba gyúrjon. Persze könnyedebb mintákat is használ, amelyeket anyagok, függönyök, ruhák inspirálhatnak. És alkotott már kottákat is a tésztára, majd megkérte az embereket, hogy gondolkodjanak, melyik dalból származhatnak a hangjegyek.

eheto4

Nicholson családjával egy 2 hektáros területen él csirkékkel, kacsákkal, kutyákkal körbevéve, 20 percre Seattle belvárosától.  A saját birtokáról származó zöldségeket is felhasználja az ételekben, a tojásokat a baromfiállománya biztosítja. A színezéshez kizárólag zöldségeket, fűszereket és szuperételeket használ. Azt mondja, őt nem zavarja, hogy amit sok, aprólékos munkával előállít, az végül a tányéron végzi. Már gyerekként elbűvölték a mandalakészítők, akik hosszú órákig dolgoztak egy-egy művükön, amit aztán fél perc alatt elmosott az óceán.

eheto3

Ha Nicholson utazik, mindig körbenéz, hogy miből meríthetne ötletet. Nemrég sárkánygyümölcsöt talált valahol, és abból alkotott egy gnoccit. Linda fia egyébként már kinőtte a válogatós korszakát, de ezeket a gyönyörű tésztákat a mai napig imádja.

eheto7

eheto6

Fotók: SaltySeattle