Igen, szép piros, csak éppen nem azért, mert friss.

Bizonyára senkit nem lep meg, hogy a kék üdítőkben és neon cukrokban mesterséges színezékek vannak. Hiszen a színük természetellenes, hogy a vak is látja, ilyen étel a színezékek nélkül nem létezne. Azonban vannak olyan ételek, amelyek úgy néznek ki, mintha természetes színűek lennének, de az üde, ragyogó megjelenés mögött valamilyen manipuláció lapul. Ezeket nehezebb kiszúrni, hiszen a megszokott színükben találkozunk velük.

Lássuk a 7 leggyakoribbat!

1. Sajtok

7-etel-1Fotó: george ruiz/flickr

Egyes sajtok erőteljes színe például származhat színezéktől. A cheddar sokszor sötét narancssárga, azonban valószínűleg ez színezett, mert természetes állapotban inkább fehér vagy halványsárga lenne. A sárga anyag a béta-karotin, egy színes növényi anyag, ami a fűből kerül a tejbe, a szarvasmarhák táplálkozása során. Már a 17-dik században rájöttek az angol gazdák arra, hogy a tejet lefölözve még több profitra tehetnek szert, hiszen újabb árut tudnak eladni, ily módon viszont lefölözték a béta-karotin nagy részét is, a sajtok pedig világosabbak lettek. Az emberek azonban megszokták a sötétebb színt, ezt manapság sáfrány, répalé, egyéb színezékek hozzáadásával érik el.

2. Tonhal

7-etel-2Fotó: Nick Richards/flickr

A világos vörös tonhal színe, bár frissességre utalhatna, valószínűleg mégsem erre utal. Sokkal valószínűbb, hogy a halat szén-monoxiddal kezelték, ez a színtelen, szagtalan, mérgező gáz megóvja a húst a barnulástól. Valójában húsok tömege megy át ezen az eljáráson, mivel így sokkal frissebbnek, kívánatosabbnak tűnnek. Noha a műveletet élelmiszeriparban biztonságosnak ítélték, az Európai Unióban, Japánban és Kanadában ezt az eljárást betiltották.

3. Savanyúságok

7-etel-3Fotó: Marie C Fields/Shutterstock

Bár a savanyúk alapból zöldek, a meglepően üde, friss zöld szín a befőttesüvegben némi manipulációt takarhat. Ahhoz, hogy az uborka színe ne fakuljon meg a várakozás-tárolás során, a gyártók gyakran színezéket tesznek hozzá, hogy erősítsék a természetes színüket. Néhány gyártó kurkumát használ, mások a tartrazon nevű mesterséges, citromsárga színanyagot, amely kőszénkátrányból származik, és mutációt okozhat a sejtekben.

4. Narancs

7-etel-4Fotó: MaKo-studio/Shutterstock

A narancsok szezonban általában szépek, gömbölyűek, ragyogó színűek. Azonban nem mindig néznek ki így, márpedig narancs manapság már egész évben kapható. Így aztán vannak termesztők, akik –mivel egész évben piacra termelnek – spray-vel fújják be a gyümölcsöket. Ez a mesterséges színezék azonban ártalmas az emberi egészségre, és nem is mindenhol engedélyezett.

5. Wasabi

7-etel-5Fotó: kungverylucky/Shutterstock

Susi és ázsiai konyha rajongók, figyelem!A zöld csípős wasabi valójában nem zöld. Sőt, valójában nem is wasabi! Az igazi wasabi egy nagyon ritka és drágán termesztett növény gyökeréből készül (Wasabia japonica).  Az olcsóbb alternatíva – amit a többség wasabinak vél – valójában egy tormából, mustárból és szintetikus zöld ételfestékből készült keverék.

6. Aszalt sárgabarack

7-etel-6Fotó: miheco/flickr

Ragyogó narancssárga és ízletes: az aszalt sárgabarack egészséges nassolni valónak tűnik. A túl üde szín azonban jelentheti azt is, hogy a gyümölcsöt kén-dioxiddal kezelték, még a szárítás előtt, hogy elkerüljék a barnulást. Ez a büdös gáz segít megőrizni az ízt és növelni az eltarthatóságot.

7. Lazac

7-etel-7Fotó: Boca Dorada/flickr

A vadon élő lazac rákokkal, planktonokkal, algákkal táplálkozik, ezek pedig természetesen előforduló színes karotinoidokat tartalmaznak. Ezek az anyagok adják a jellegzetes narancsos-rózsaszínes színét. A tenyésztett lazac, amit mesterséges szója és kukorica alapú táplálékkal etetnek, teljesen mentes ezektől a színezőanyagoktól és így a szép színtől is. A gazdák ezért a sápadt hússzín kiküszöbölésére, szintetikus anyagokat adnak a haltáphoz. Az adalékok egészségre gyakorolt hatásait még vizsgálják.