A kert szíve.

Megvan az Év európai fája: 2024-ben egy lélegzetelállító bükk diadalmaskodott, közel 40 ezer szavazatot begyűjtve. A vérbükk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) Lengyelországban, a Wrocławi Egyetem botanikus kertjében áll.

A ‘Kert szíve’ névre hallgató fa egyébként sorozatban a harmadik lengyelországi nyertes, tavaly és tavalyelőtt is egy tölgy nyerte a versengést. A 200 éves bükköt a 18-19. század fordulóján ültették, amikor Poroszország része volt a területe.

Neve utal a parkban betöltött szerepére, szinte minden utacska, ösvény hozzá vezet.

A monumentális fa egy régi park közepében nő, élő mementóként őrzi annak történelmi hangulatát és uralja a körülötte lévő arborétumot is. Lombja alatt még mindig összefutnak, találkát adnak a helyiek – akárcsak 100, 200 éve.

Fenséges megjelenése lenyűgöző, akárcsak a szokatlan alakja és vastag törzse, szélesen elterülő ágrendszere, lilára színeződő levelei, amelyek tündökölnek a napfényben.

A 40 méter szélesen elterülő korona azért is tud ilyen szépen megmaradni, mert a város gondozza, óvja a fát, az elmúlt 100 évben folyamatosan tökéletesített támasztórendszerrel védte az ágakat.

Az évente megrendezésre került Év európai fája versengés nagyszerű lehetőséget rejt arra, hogy felfedezzük, micsoda matuzsálemekkel élünk együtt. A természet rajongói kapcsolatba léphetnek a vadon élő örökséggel, a fotósok lenyűgöző témákat találhatnak, a helybeliek pedig megünnepelhetik a közösségük szeretett tagját.

Forrás: www.treeoftheyear.org